Keresés
Close this search box.

Miért rágcsáljunk tökmagot?

//

Beköszöntött az ősz, a tökfélék betakarításának ideje: kezdődik a sokak körében népszerű tökmag feldolgozása. Íme, néhány ötlet, hogyan hasznosíthatjuk e finom termékeket a konyhában, napi étkezéseink során!

A különböző tökfélékből kinyert tökmagok méretben és formában is különböznek egymástól, hatásuk mégis hasonló: kiváló energia- és fehérjeforrások, vitaminokban is gazdagok. Felhasználásuk igen sokrétű, semmi nem vész kárba!

Mindkét fajta tökmagból készült olaj lágy, vöröses színű. Ízben kissé különböznek egymástól, beltartalmi értékük viszont szinte ugyanaz. Ízük kissé lágyabb a hagyományos olajtökből sózva, pörkölve készült olajnál.

E-vitamin-tartalmuk magas, mely lassíthatja a bőr öregedési folyamatait és a ráncok kialakulását. Javítja az A-vitamin felszívódását, és hozzájárul a szervezet oxidációs folyamatokkal szembeni védelméhez. Kiváló a zsírsavösszetétele, rendszeres fogyasztása segítheti a normál koleszterinszint fenntartását.

Tipp: Használjuk hidegkonyhai ételek, mártások és saláták elkészítéséhez, krémleveseknél „utolsó simításként” csepegtessük az étel tetejére!

A tökmaglisztet héj nélküli olajtökből készítik. Íze és illata a tökmagra jellemző, színe élénkzöld. Magas A- és E-vitamin-tartalma segíti a bőr szépségének fenntartását, igen magas foszfortartalmát ugyancsak hasznosítja a szervezet.

Sportolók fehérje-dús étrendjének is részét képezheti, hiszen több mint 60% fehérjét tartalmaz. Aminosav-tartalma kedvező, esszenciális (szervezetünk számára nélkülözhetetlen, de csak külső bevitellel pótolható) aminosavakban is gazdag.

A tökmagkrém koncentráltan tartalmazza a tökmag értékes összetevőit. Különleges mártogatós, finom krémek készíthetőek belőle, melyek akár pirítósra is kenhetők.

A tökmag teljes értékű, remek ropogtatnivaló. Együk chips helyett tv-nézés, meccsnézés közben! Telítetlen zsírsavakban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag. Nagy mennyiségben található meg benne a magnézium, kalcium, kálium, foszfor, cink, mangán és a vas. Csontjaink felépítéséhez, a nyugtató pihenéshez és kiváltképp a megerőltető sporttevékenységekhez is szükségünk van ezen ásványi anyagokra.

A vegetáriánus étrend egyik alapját képezheti magas fehérjetartalma miatt. Fogyasszuk édességek helyett, így egészségesebbé tehetjük hétköznapjainkat! Már napi 1-2 evőkanálnyi tökmaggal is számottevően javíthatunk étrendünk minőségén.

Bátran adhatjuk gyermekünknek, müzlibe is keverhetjük, süteményekhez adagolhatjuk, akár díszíthetünk is vele. A tökmagból hidegen sajtolási eljárással készült natúr termékeket étrendünkbe építve egészségesebbé tehetjük mindennapjainkat.

Forrás: ParaMedica EgészségMagazin

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!