Keresés
Close this search box.

Nyomelemek a megelőzésért

//

Óvatos becslések szerint 2030-ra világszerte duplájára emelkedik a 2-es típusú diabétesz gyakorisága, ami 366 millió beteget fog jelenteni. A becsléshez az elhízás terjedését és a lakosság elöregedését is figyelembe vették, melyek üteme rohamosan gyorsul, így a helyzet még a vártnál is rosszabb lehet.

Nyomelemek a megelőzésért

A cukorbetegség és a króm

A betegek többnyire elhízottak, gyakori a magas vérnyomás, a zsíranyagcsere rendellenessége, de a metabolikus szindróma egyéb jeleit is mutatják. A 2-es típusú diabétesz alattomosan, sokáig tünetmentesen alakul ki, az érintett nem tekinti magát betegnek, nem is tud a károsodott glükóztoleranciájáról és az azzal társuló magas inzulinszintjéről.

A 2-es típusú cukorbetegséget – súlyos következményei miatt – érdemes lenne inkább megelőzni, még akkor beavatkozni, amikor az anyagcserezavar kezelhető, esetleg visszafordítható.

A kloridból és a pikolinátból a bevitt mennyiségnek mindössze 2%-a szívódik fel, míg a krómos élesztőből (Chromo Precise ®) ennek a tízszerese. A European Food Safety Authority (EFSA) állásfoglalást adott ki arról, hogy a króm laktátvegyületből bizonytalanul szívódik fel, ezért biológiai hasznosulása is megbízhatatlan.

Krómpótlásra ugyanakkor hatásosan és biztonságosan alkalmazható a Chromo Precise ®.

A CARDIA Trace Element Studyban széleskörű vizsgálatot végeztek a lábkörömben mérhető krómszint és a metabolikus szindróma összefüggését illetően. A kezdetben 20–32 éves résztvevőket 23 éven át követték, és azt találták, hogy minél magasabb volt a krómszintjük, annál ritkább volt a metabolikus szindróma előfordulása.

McIver és munkatársai egy 28 539 fős csoportban vizsgálták az étrend-kiegészítőként fogyasztott króm és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának összefüggését. A vizsgálatban résztvevők több mint fele fogyasztott valamilyen étrend-kiegészítőt, több mint egynegyede krómot.

Alacsonyabbnak találták a 2-es típusú diabétesz kialakulásának rizikóját azok között, akik az előző 30 napban krómtartalmú étrend-kiegészítőt fogyasztottak. A krómot nem tartalmazó étrend-kiegészítők fogyasztása viszont nem befolyásolta a 2-es típusú diabétesz kialakulásának az esélyét.

A rendelkezésünkre álló tudományos eredmények szerint tehát a krómpótlás segíthet a diabéteszt megelőző állapotban, károsodott glükóztolerancia esetén az inzulinrezisztencia csökkentésében, a cukorbetegség kialakulásának esetleges megelőzésében, és felmerül népességszintű alkalmazásának kedvező hatása is. (forrás: LAM)

Dr. Lipták Judit
divízióigazgató

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!