Keresés
Close this search box.

Porckopás vagy reuma?

//

Az ízületi kopás (oszteoartrózis, OA) és a reumás ízületi gyulladás (rheumatoid arthritis, RA) tünetei nagyon hasonlóak, ám fontos a két betegség elkülönítése, mivel az állapotromlás mindkettő esetében csak a korai felismeréssel, az időben megkezdett kezeléssel előzhető meg. A két kórkép ugyanakkor eltérő terápiát igényel.

Porckopás vagy reuma?

Különbségek a két betegség között Az OA esetében mechanikai kopás vezet a porckopáshoz, az RA esetén pedig maga a szervezet támadja meg az ízületet borító porcot. A kiváltó okok mellett a tünetek között is találunk különbségeket, ezek segíthetnek eldönteni, hogy melyik betegség állhat fenn esetünkben.

Kihez forduljunk? – Az ízületi kopás kezelésével a reumatológus foglalkozik, azonban ha úgy ítéli meg, hogy esetünkben inkább autoimmun folyamat játszik szerepet a tünetek megjelenésében, akkor immunológus bevonásával zajlik a kezelés, különösen azért, mert az ízületeken túlmenően egyéb belső szervek érintettsége is előfordulhat. A reumás ízületi gyulladás kezelésében fontos szerepet kapnak az immunszuppresszív készítmények, melyek az immunrendszer működését nyomják el annak érdekében, hogy az autoimmun folyamatokat – a porc lebontását – megfékezzük.

Ne halogassa a kivizsgálást! – RA esetén azért fontos a mielőbbi diagnózis, mert így lehet megelőzni a betegség szövődményeit. Kezeletlen esetben az RA nemcsak az ízületeket károsítja, hanem elváltozásokat okozhat a szemben, melynek jellegzetes tünete a szemszárazság. Emellett a szív- és érrendszeri panaszok, fertőzések és a tüdő kóros elváltozásainak kockázatát is nagymértékben növeli. A mai korszerű készítményekkel a betegség következményeként gyakran jelentkező mozgáskorlátozottság is kivédhető, megelőzhető. A kezelés fontos része még az ízületek kímélése, épp úgy, mint a rendszeresen végzett, célzott tornagyakorlatok.

Dr. Kádár János
immunológus főorvos
Immunközpont

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!