Keresés
Close this search box.

Száraz nyálkahártyák, kellemetlen tünetek

//

A száraz orrnyálkahártya minden lélegzetvételnél feszítő érzése nemcsak kellemetlen, de számos egészségügyi problémához is vezethet: gyakoribb az orrvérzés, fokozottabb a fertőzésveszély. Tekintsük át röviden kialakulásának okait, a megelőzés és a kezelés lehetőségeit!

Száraz nyálkahártyák, kellemetlen tünetek

Az orron keresztül belélegzett levegőt a gazdag érhálózattal ellátott nyálkahártya felmelegíti, a csillószőrök pedig megtisztítják. A kiszűrt szennyezőanyagokat és kórokozókat a nyálkahártya által termelt váladék eltávolítja az orrüregből, köhögéskor, tüsszentéskor távozik, vagy hátul a garatba észrevétlenül lecsorog. Ha ez a folyamat akadályba ütközik, a szájlégzés veszi át a helyét. Ilyenkor a hideg levegő melegítés és tisztítás nélkül jut az alsóbb légutakba, aminek könnyen mandula-, gége- vagy hangszálgyulladás lehet a következménye.

Mi okozhat orrszárazságot? – A fűtött lakások száraz, meleg levegője könnyen kiszáríthatja az orrnyálkahártyát. A belső hidratálás hiánya, azaz a nem kielégítő folyadékfogyasztás miatt, az orr váladéktermelő képessége is csökken.

Az orrszárazság bizonyos betegségek kísérő tüneteként is jelentkezhet, ám ha gyakori orrvérzés is társul hozzá, feltétlenül ellenőriztesse vérnyomását, mert magas vérnyomás betegség jelei is lehetnek!

Nőknél a hormonális változások hatására is jelentkezhet a nyálkahártyák szárazsága. A menopauza egyéb tüneteivel együtt jelentkező orrszárazság esetén gondolni kell erre a lehetőségre is.

Naponta több alkalommal is használjunk mellékhatások nélküli orrspray-t, tengervizes orröblítőt a nyálkahártyák nedvesítésére. Az orrmosás nemcsak a panaszok enyhítésében segít, de megtisztíthatjuk vele az orrüreget a kórokozóktól, szennyeződésektől is, elkerülve, megelőzve ezzel a további panaszokat, az esetleges légúti fertőzéseket.

Dr. Augusztinovicz Mónika
fül-orr-gégész, allergológus, klinikai immunológus szakorvos
fulorrgegkozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!