Keresés
Close this search box.

Szexualitás 50 felett

//

A zavartalan szexuális élet és jó közérzet érdekében az intim panaszok megelőzése és kezelése a nőknek fiatalon is, de klimaxot követő, hormonszegényebb időszakban még komolyabb feladatot jelent.

Szexualitás 50 felett

A menopauza utáni csökkenő ösztrogéntermelés miatt gyakoribbá válnak a szexuális élettel összefüggő intim panaszok. A hüvely megrövidül és összeszűkül, nyálkahártyája vékonyabbá és érzékenyebbé válik . A hüvely bejárata már nem lesz olyan nedves az együttlét során, ami fájdalomhoz vezethet. Ennek ellenére a rendszeres szex a legjobb eszköz a hüvely rugalmasságának és nedvességtermelésének megőrzésére. A medencealap következetes edzése – például intim tornával – feszessé teszi a hüvelyt, és a továbbiakban is lehetővé teszi az örömteli nemi életet.

A hüvelyszárazságot a boltokban kapható síkosító készítményekkel, sőt homeopátiás szerekkel is kezelhetjük, de gyógynövényekkel is enyhíthetjük. A palástfű teája vagy tinktúrája segít megőrizni a hüvelynyálkahártya egészségét. A körömvirág hígított tinktúraként – helyileg alkalmazva – enyhíti a hüvelyszárazságot és viszketést. Ugyanezen segít a gyűrűfa levelének vagy fiatal hajtásainak teájából napi 2 csészényi mennyiség.

A csökkenő ösztrogéntermeléssel összefüggésben, csökken a hüvely védelmét, savháztartásának egyensúlyát biztosító tejsavbaktériumok száma is. Így gyorsabban terjedhetnek a fertőzések és gombák. A megfelelő baktériumflóra utánpótlásáról hüvelykúpok, hüvelytabletták, tejsavas hüvelyöblítők segítségével gondoskodhatunk.

Tisztálkodáshoz a fertőzések elkerülése érdekében – ne használjunk a szeméremterületen mosdókesztyűt! Ugyancsak ne használjunk lúgos szappant, tusfürdőt, válasszunk helyette savas kémhatású intim mosakodókat. Kerüljük a szintetikus anyagból készült alsóneműket, harisnyanadrágokat, melyek „üvegházi” körülményeket biztosítanak a kórokozóknak.

Fogyasszunk E-vitamint tartalmazó olajos magvakat, zöld színű zöldségeket,
A-vitamint tartalmazó spenótot, sárgarépát, halakat, valamint B2-vitamint a vaginális viszketés ellen. A málnalevél tea ugyancsak erősíti a nyálkahártyákat.

Forrás: ParaMedica EgészségMagazin

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!