Titokzatos védőanyagok a konyhában
Szívesen fogyaszt füstölt vagy sózott szalonnát? Sózáskor és füstöléskor nitrátok keletkeznek, melyek az emberi szervezetben rákkeltő nitrózaminokká alakulnak? Ennek ellenére a füstölt és sózott ételek előidézte veszélyt csökkenthetjük, sőt talán teljesen meg is szüntethetjük. Egyetlen trükkje van: feltétlenül enni kell hozzájuk paradicsomot, paprikát vagy az étkezések között gyümölcsöket. A paprikában fenolsav, a paradicsomban és a például a dinnyében pedig likopén, F-kumarin és klorogén található. Ezek olyan vegyületek – részben növényi színezőanyagok –, melyek csökkentik a nitrózaminok képződését.
Napi táplálkozásunkban – és a természetes termékekben – a vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek és enzimek mellett vannak még olyan titokzatos anyagok, melyek védik egészségünket és természetes gyógyszerként hatnak. A táplálkozástudomány egyre több bioaktív anyagot fedez fel. Túlnyomórészt színező- és illatanyagokról van szó – egy részüket bioflavonoidoknak is nevezik –, de növényi hormonanyagok is tartoznak ide.
Íme, néhány példa, hogy lehetőséget kapjon napi táplálkozása útján egészsége megőrzésére.
Miben mit találhat?
Dr. Balaicza Erika
belgyógyász főorvos biológiai daganatkezelés, vitamininfúziók, immunerősítés, allergiák és intoleranciák, Lyme-kór, emésztési zavarok… kezelése
Tel.: 06/20-588-28-10, www.balaicza.hu, dr.balaicza@gmail.com