Keresés
Close this search box.

A homeopátia helye a gyógyításban

//

Magyarországon a homeopátia rendszeres használóinak 35%-a szerint a homeopátia minden alkalommal segít a gyógyulásban. Franciaországban most zárult le az eddigi legnagyobb léptékű, 10 éves kutatási program, amely valós körülmények között vizsgálta a francia háziorvosi rendszer gyógyszerfelírási szokásait, különös tekintettel a homeopátiás gyógyszerekre. A tudományos kutatás alátámasztotta a magyar betegek tapasztalatait, és megerősítette: a homeopátiának bizonyított helye van a gyógyításban.

A homeopátia helye a gyógyításban

Magyarországon a lakosság 40%-a támogatja az alternatív gyógymódokat, 22%-uk családjában már kipróbáltak homeopátiás szert, és sokan rendszeresen használják a homeopátiát. A Median által 2017. október második felében végzett kutatás szerint a megkérdezettek 44%-a gondolja úgy, hogy a homeopátia hasznos gyógymód, amivel sok betegséget lehet eredményesen gyógyítani. A homeopátia rendszeres használóinak 58%-a szerint ezek a szerek néha működnek, néha nem, 35%-uk viszont úgy tapasztalta, hogy mindig segítenek.

Franciaországban a betegek 77%-a bízik a homeopátiában, 56%-uk már próbálta, 36%-uk rendszeresen alkalmazza. A 62 ezer háziorvos közül 58 ezer írt már fel homeopátiás készítményt a betegének.

A francia kutatási program 3 betegségcsoportra terjedt ki.

1. Kimutatták, hogy a vizsgált izom- és csontproblémákban szenvedő, homeopátiával kezelt és 1 évig utánkövetett betegek feleannyi nem szteroid gyulladáscsökkentőt és egyharmaddal kevesebb fájdalomcsillapítót szedtek, mint a homeopátiát nem alkalmazók.

2. A  felső légúti megbetegedésben szenvedő betegek ellátásakor a homeopata orvosok feleannyi lázcsillapítót és antibiotikumot alkalmaztak hasonló gyógyulási eredménnyel.

3. Azoknál a betegeknél pedig, ahol szorongást vagy depressziót diagnosztizáltak, a homeopata orvos harmadannyi pszichotróp szert írt fel hasonló klinikai hasznosság és gyógyulási esély mellett.

Mindig is személyes meggyőződésem volt – saját és kollégáim tapasztalata alapján –, hogy a homeopátia hatásos és alacsony költséggel járó, mellékhatások tekintetében is biztonságos módszer a háziorvosi gyakorlatban. Ezt erősítik meg a 10 éves francia vizsgálat eredményei is.

Dr. Radnai Andrea
Magyar Homeopata Orvosi Egyesület elnöke

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!