Keresés
Close this search box.

Bevált tippek a fogyáshoz

//

A fogyás titka egyszerű: pont az ellenkezőjét kell tennünk annak, amit a hivatalos dietetikai ajánlások tartalmaznak. A kalóriaszámlálgatás már a múlté, ezt már túlhaladta a tudomány. Testünk ennél jóval komplexebben működik, a valóságban tehát nem ez számít.

Bevált tippek a fogyáshoz

A különböző ételek eltérő hatással vannak éhségünkre és hormonrendszerünkre, nem minden ételből származó kalória hasznosul egyformán. Sok bevált módszer létezik a fogyásra, íme néhány, melyet érdemes kipróbálni.

1. Helyettesítsük gabona-alapú reggelinket tojással! Több tanulmány is kimutatta, hogy ez a módszer segíti a testzsír csökkentését, és hosszabb távon is növeli a jóllakottság érzését. Egy kutatásban 152 elhízott férfi és nő vett részt. Egyik csoport tojást, a kontrollcsoport pedig más fogyókúrás étrendet kapott reggelire. Nyolc hét elteltével a tojás-csoport 65%-kal nagyobb súlycsökkenést ért el, mint a másik diétás csoport.

A tojás-reggeli nemcsak finom, de 5-10 perc alatt el is készíthető egészségvédő étel, érdemes tehát ennyivel korábban kelni, ha a sikeres fogyás a tét. (LDL koleszterin és szív-érrendszeri kockázatát már régen megcáfolták.)

2. Ha kisebb tányérból eszünk, agyunk úgy véli, hogy több ételt fogyasztottunk. Pszichológiai kutatások bizonyították, hogy agyunk határozza meg, mennyit együnk. Képesek vagyunk befolyásolni belső benyomásainkat (és az elfogyasztott ételmennyiséget), ha kisebb tányért választunk.

3. Több fehérje fogyasztása csökkenti az éhségérzetet, serkenti a zsírvesztést és segíti az izomszövetek megőrzését, növelését. A tanulmányok sora igazolja, hogy a fehérje sokkal jobban serkenti metabolizmusunkat, mint bármely más élelem. Az állati fehérjék feldolgozása sokkal több energiát igényel a szervezettől, mint a zsírok és szénhidrátok esetében. Emellett jobban növeli a telítettségérzetet, és akkor is súlyvesztéshez vezet, ha jóllakottságig teliesszük magunkat vele.

4. Az alacsony kalóriasűrűségű, magas rosttartalmú ételek fogyasztása. Egy másik módja a telítettségérzés elérésének a magas víztartalmú ételek, például zöldségek, gyümölcsök fogyasztása. A  vízoldékony rostok ráadásul táplálékot biztosítanak a vastagbélben élő jótékony baktériumoknak. Az egészséges bélflórára a testsúly szempontjából is előnyös. Az állati eredetű, magas fehérjetartalmú ételek kombinálása alacsony kalóriasűrűségű növényi táplálékkal, egy kitűnő recept a sikeres fogyókúrához.

5. A szénhidrátok visszafogása gyorsítja a fogyást. Talán a legjobb módja a fogyás beindításának az alacsony szénhidrátfogyasztás: a cukrok, édességek, üdítők, kenyérfélék, tészták, krumplik kerülése, mely az inzulinszintünket is kordában tartja.

Egy kutatásban 53 elhízott nő vett részt, akiket véletlenszerűen osztottak be alacsony kalória-és zsírtartalmú, illetve low-carb étkezést folytató csoportba. 6 hónap után elképesztő eredményt tapasztaltak: átlagosan több mint kétszer annyit fogyott (8,5 kg) a low-carb csoport, melynek tagjai a jóllakottság érzéséig ehettek, a kalóriát megszorító diétán lévőkhöz képest (3,9 kg).

6. Törekedjünk a minőségi alvásra és a stressz csökkentésére! Mindkét faktor komoly hatással van testünk és hormonrendszerünk optimális működésére. A kevés alvás elhízáshoz vezet, gyermekek esetében 55%-kal, felnőtteknél 89%-kal növeli a kövérség kockázatát. A magas stressz-szint pedig a kortizol hormonra van hatással, mely a hasi zsírszövetek növekedését idézi elő.

7. Sütéshez használhatunk kókuszolajat, mely serkenti az anyagcserét és csökkenti éhségérzetünket! Napi 30 ml kókuszolaj bevitele a BMI és a hasi zsír mennyiségének csökkenését eredményezi. Érdemes tehát lecserélni az általunk jelenleg használt zsírokat, olajokat egy egészségesebb alternatívára.

Forrás: Kris Gunnars – 7 Proven Ways to Lose Weight on Autopilot,

ford. Melher Dóra, a teljes cikk a tenyek-tevhitek.hu oldalon olvasható.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!