Keresés
Close this search box.

Cukorbetegség: egyre több fiatal nőt érint!

//

Hazánkban több mint 400 ezer cukorbeteg nő él, számuk folyamatosan emelkedik. Ráadásul a betegség egyre több fiatal nőt érint: a statisztikák szerint öt diabéteszes nő közül kettő még termékeny korú. Szintén a nőket érintő súlyos tény, hogy hétből egy születés terhességi cukorbetegséggel társul, és a terhesség során jelentkező cukorbetegség esetén a nők mintegy felénél alakul ki a későbbiekben 2-es típusú cukorbetegség.

Cukorbetegség:
egyre több fiatal nőt érint!

Jelenleg közel 200 millió cukorbeteg nő él világszerte, de ez a szám 2040-re várhatóan eléri majd a 313 milliót is. A diabétesz a 9. vezető halálok a nők körében, világviszonylatban mintegy 2,1 millióan veszítik életüket emiatt évente. A Magyar Diabetes Társaság 2014-es felmérése szerint hazánkban a cukorbetegek 54%-a (418 ezer fő) volt nő.

Amerikai adatok szerint a 2000-ben született nőknél nagyobb eséllyel alakul ki diabétesz, mint a férfiaknál. A betegség a nők várható élettartamát jelentősebb mértékben csökkenti, mint a férfiak körében. A diabétesz egyik leggyakoribb szövődménye, a szívbetegség előfordulása is sokkal súlyosabb a cukorbeteg nőkben, mint férfiakban. A 2-es típusú diabéteszben szenvedő nők közel tízszer nagyobb valószínűséggel lesznek koszorúérbetegek, mint a betegségben nem érintett társaik. Szintén a nőket érintő súlyos tény, hogy hétből egy születés terhességi cukorbetegséggel társul, és a terhesség során jelentkező cukorbetegség esetén a nők mintegy felénél alakul ki a későbbiekben 2-es típusú cukorbetegség.

A 2-es típusú cukorbetegség megelőzési stratégiáinak az anyák egészségére, a helyes táplálkozásra, továbbá egyéb egészséggel kapcsolatos szokásaira kell összpontosítaniuk a terhesség előtt és alatt, valamint figyelmet kell fordítaniuk a csecsemő- és kora gyermekkori táplálkozásra is. A terhesség alatt kialakuló cukorbetegség korai felismerése alapvető fontosságú.

Prof. Dr. Kempler Péter
Semmelweis E. I.sz. Belgyógy. Klinika egyetemi tanára,
a Magyar Diabetes Társ. elnöke

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!