Cukorfogyasztás a mérlegen
Az 1990-es években a cukros-szénsavas üdítők fogyasztása évente kb. 3%-kal nőtt, de 1999-től a növekedés lelassult, majd 2005-től csökkenni kezdett. Úgy tűnt, hogy ezután 11 évig folyamatosan csökkent. Valóban sokan átváltottak ásványvízivásra , de még többen a szénsavas üdítők helyett energia- és sportitalokra, ice teákra, ízesített vizekre és palackozott kávékra tértek át, amelyek mind jócskán tartalmaznak cukrot.
A 2015–2020-as hivatalos amerikai ajánlások szerint az összkalória-bevitel csupán 10%-a legyen a hozzáadott cukor, és külön kiemelik a cukros italok elhagyásának fontosságát. Egy Harvard School of Public Health vizsgálat 2010-ben kimutatta, hogy napi egy adag cukros üdítőital 15%-kal megnöveli a cukorbetegség kockázatát. Hányan isznak naponta 2, 3, 4 vagy több üdítőt?
A cukros italok és snackek több száz „ üres kalóriát ” adnak a napi étrendhez. A cukor „üres kalória”, nincs benne vitamin, ásványi anyag, mikroelem, így minél többet fogyasztunk belőle, annál nagyobb a tápanyaghiány kockázata, és annál gyorsabb az elhízás.
Mindenki tudja, hogy a cukor hat a gyerekek viselkedésére. Fogyasztása után „felpörögnek”, hiperaktív tüneteket mutatnak. Felnőttek is felvillanyozódnak tőle, majd jön a vércukorszint leesése után a hirtelen fáradtság.
Nem vitás, hogy a túlzott cukorbevitel mit okoz: lyukas fogakat, a cukorbetegség megnövekedett rizikóját, testsúlygyarapodást, viselkedési problémákat, májkárosodást, szív-érrendszeri, illetve rákkockázatot, idő előtti öregedést.
Vigyázat: ha feldolgozott, előre csomagolt ételeket esznek és gyakran megfordulnak gyorséttermekben, akkor a cukorbevitelük jó részéről nem is tudnak.
Forrás: Jon Barron – Sugar and the Insane World of „Scientific” Studies,
ford. Mezei Elmira, a teljes cikk a tenyek-tevhitek.hu oldalon olvasható.