Keresés
Close this search box.

Egy kellemes gyógymód

//

A hideg téli idő kedvez a meghűléses betegségeknek. Ezek megelőzésére, a tünetek enyhítésére kevés olyan kellemes gyógymód létezik, mint az aromaterápia. Illóolajos fürdő, gyógynövényes szauna, aromamasszázs, inhaláció, aromalámpában történő párologtatás – mindenki kedve és vérmérséklete szerint választhat a változatos módszerek közül!

Egy kellemes gyógymód

Immunerősítő kúránkat kezdjük egy kellemes meleg fürdővel, melybe ízlésünknek megfelelően eukaliptusz, fenyő, fahéj, zsálya vagy kakukkfű illóolajából 10 cseppet keverünk.

A betegségekre érzékeny szervezet, a legyengült immunrendszer erősítésére hatásos illóolaj keveréket készíthetünk az alábbi aromákból: 1 csepp levendula-, 2 csepp narancs-, 2 csepp rózsafa-, 2 csepp muskotályzsálya-, 4 csepp teafa-olaj. A felsorolt illóolajokat kevés tejjel vagy mézzel összekeverjük, majd hozzáadjuk fürdővízhez, s legalább 20 percig fürdünk az aromás keverékben ellazulva. Az immunerősítő hatás mellett a fürdő kellemes, nyugodt alvást is biztosít.

Nátha és egyéb légzési panaszok esetén készítsünk inhaláló keveréket a következő recept szerint: 8 csepp levendula-, 6 csepp eukaliptusz-, 4 csepp borsmenta-, 3 csepp citrom-olaj. A keverékből tegyünk 6-7 cseppet 1 liter forró vízhez, majd fejünket letakarva, szemünket becsukva inhaláljunk, vagy használjuk ezeket az illóolajokat a szaunában. Hamarosan érezni fogjuk légzéskönnyítő hatását.

Megfázás esetén még az ánizs, bazsalikom, erdei fenyő, izsóp, kakukkfű, narancs, rozmaring, rózsafa, szantálfa, teafa, szegfűszeg, kamilla és zsálya illóolajok vagy az ezekből készült keverékek is jótékony hatásúak.

Köhögéscsillapító illóolaj keverékként az alábbiakból ajánlok 1-1 cseppet: teafa-, erdei fenyő-, levendula-, cédrus-, kajeput-olaj. Mindezt keverjük el 1 liter forró vízben, majd 5-10 percig inhaláljunk vele.

Fertőtlenítő hatású légfrissítőként az alábbi keveréket alkalmazzuk: 4 csepp citrom-, 4 csepp eukaliptusz-, 2 csepp borsmenta-olaj. A felsoroltakat választásunk szerint kakukkfű és kajeput olajjal is kiegészíthetjük.

Más egészségügyi problémák aromaterápiás kezelési lehetőségeiről kérjük ki orvosunk, vagy aromaterápiában jártas szakember véleményét.

Dr. Gillich István
természetgyógyász

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!