Keresés
Close this search box.

Európa legkövérebb országa

//

A magyarok fele – saját bevallása szerint – hetente többször is mozog. A legnépszerűbb mozgásforma egyértelműen a séta, a gyaloglás. Míg a fiatalabbak főként az időhiányra fogják, hogy kevesebbet mozognak a kelleténél, addig az idősebbeket gyakran a testi fájdalmak akadályozzák a rendszeres sportban – derült ki egy májusi reprezentatív felmérésből, ami a hazai 30 év feletti lakosság sportolási és mozgási szokásait vizsgálta.

Európa legkövérebb országa

Sokan a fájdalom miatt nem sportolnak!

A magyar felnőttek a saját bevalláson alapuló kutatásban igen pozitív képet festenek mozgási, sportolási szokásaikról annak ellenére, hogy az elhízásbeli és életmódbeli tapasztalatok nem a fenti eredményt támasztják alá.

Egy tavalyi felmérés szerint hazánkban minden harmadik ember súlyosan elhízott, így Európa legkövérebb országa lettünk, ami bizony szorosan összefügg a mozgásszegény életmóddal is. A rendszeres mozgás a 60 év felettiek körében még ritkább, hiszen ilyenkor a túlsúly mellett már megjelennek a különböző betegségek, mozgásszervi, ízületi fájdalmak, amik akadályozhatják a rendszeres sportot.

Sport terén egyértelmű népszerűségnek örvend a séta, a gyaloglás. Elmondásuk szerint az idősebbek 83%-a gyalogol rendszeresen, akár hetente többször, de a fiatalok 72%-a is erre a könnyed mozgásformára esküszik. A szeniorok 40%-a rendszeresen használ kerékpárt , a fiatalabb felnőttek körében a biciklizés még ennél is népszerűbb. A  kirándulás, természetjárás szintén kedvelt mozgásforma: a 30-50 év közöttiek 40%-a szokott túrázni, az idősebbek közül pedig minden harmadik válaszadó kirándul rendszeresen. A komolyabb igénybevételt jelentő sportok közül – állítása szerint – minden ötödik fiatal rendszeresen fut, de csak 10%-uk úszik. Az idősebbeknek – a testi fájdalmak miatt – csupán 4%-a kocog rendszeresen, ugyanakkor az úszás – mint ízületkímélő mozgásforma – jóval népszerűbb. A csapatsportok, a küzdősportok és az extrémsportok csak a felnőttek igen kis részét érdeklik.

A Magyar Nyugdíjasok Országos Szövetsége évek óta misszióként tekint a szenior sportra, és különböző események szervezésével igyekszik meghozni az idősebb korosztály sportolási kedvét. Számos sport és táncos eseményt, szenior sportversenyeket, sétatúrákat, sportnapokat, szerveznek, hogy felhívják a figyelmet az egészségtudatos életmódra. Idősebb korban is a testi és lelki egészség kulcsa a rendszeres testmozgás. Sajnos ebben az életkorban gyakoriak a mozgást akadályozó ízületi, mozgásszervi problémák, de léteznek olyan külsőleg használható fájdalomcsillapító krémek és gélek, amelyek megszüntetik a fájdalmat, hatásuk akár 12 órán keresztül garantált, és lehetővé teszik a könnyedebb mozgást. Így ők is élvezhetik a séta, kirándulás, gyaloglás számos előny ét: a közös sport átmozgatja a testet, segít a testsúly kordában tartásában, ráadásul kiváló társas tevékenység, szórakozás, amely lelkileg is építi a résztvevőket. Aki szeretne részt venni az országos és regionális szenior sporteseményeken, a mozgaskonnyedsege.hu weboldalon tájékozódhat.

Dr. Nagy Sándor
Magyar Nyugdíjasok Orsz. Szöv. szenior mozgásszakértője

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!