Keresés
Close this search box.

Friss kutatás: A magyarok háromnegyede odafigyel a testsúlyára

//

Az egészséges életmód iránti igény folyamatosan nő a magyar lakosság körében – derül ki egy friss kutatásból.

Napjainkban egyre nagyobb szerepet játszik az egészséges életmód, a helyes táplálkozás, és a testsúlyunkra is jobban odafigyelünk, mint pár évvel ezelőtt. A 2000-es évek elején csupán a megkérdezettek 52 százaléka figyelt oda tudatosan a testsúlyára, ez mára 76 százalékra emelkedett, s egyúttal 43 százalékról 73 százalékra nőtt a rendszeresen sportolók aránya.

A kutatásban górcső alá vették azt is, hogy milyen italokat és ételeket fogyasztanak leggyakrabban a magyarok otthon és a munkahelyükön. A top 10-es lista élén a kávé, a csapvíz és az ásványvíz állnak. Az élelmiszerek között a gyümölcsök és a zöldség ek is rangos helyen állnak, ami igen biztató eredmény, hiszen ezek az egészségtudatos táplálkozás alappillérei.

A zöldségféléknél és a gyümölcsöknél a megkérdezettek fontosnak tartják a minőség mellett azt is, hogy lehetőleg magyar árut vásárol janak. A felmérés szerint a válaszadók több mint fele, 53 százaléka vásárolja rendszeresen a piacon a zöldség et és a gyümölcsöt. Az étkezési szokásokat vizsgálva a kutatásból az is kiderült, hogy a magyarok közel 90 százaléka fogyaszt naponta vagy hetente több alkalommal zöldséget, egyharmaduk salátát, és több mint 80 százalékuk gyümölcsöt.

Erdélyi-Sipos Alíz táplálkozástudományi szakember, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének főtitkára véleménye szerint – „a gyümölcsök és zöldségek szerepe egészségünk megőrzésében igen fontos. Bőséges vitamin, ásványi anyag és antioxidáns tartalmukkal biztosítják szervezetünk optimális működését, ezért naponta legalább 4 alkalommal javasolt többfélét fogyasztanunk belőlük. Abban biztosak lehetünk, hogy a napi többször keveset elvvel és a zöldségek, gyümölcsök fogyasztásával nem foghatunk mellé. Szerencsére az őszi-téli időszakban is széles a kínálat, hisz ilyenkor van szezonja a sütőtöknek, a káposztának, a gyümölcsök közül az almának, birsalmának és a körtének.

Napi 4-5 étkezést fantáziával megoldani igen nagy kihívás. A hideg évszakokban reggelire vagy vacsorára készítsünk zöldségkrémeket, vagy tegyünk friss gyümölcsöt a müzlibe, palacsintába. A sütőtökből, céklából, birsalmából sütve finom köretek készíthetők, de ne felejtsük el a hagyományos rakott ételeket sem. A különböző retkek vagy savanyú káposzta is rendkívül jó vitaminforrást nyújtanak ilyenkor. A gyümölcsöket elsősorban nyersen érdemes fogyasztani, például uzsonnára, de párolt köretként nemcsak vadhúsokhoz, hanem szárnyasokhoz is igazán ízletesek. Érdemes olyan desszerteket is beiktatni, amelyekben nagyobb mennyiségben található gyümölcs, nagy kedvencem például az almás-szilvás pite.”

A Budapesti Nagybani Piac és a Gfk. Hungária közös kutatásának adatai tehát alátámasztják, hogy egyre egészségesebben élünk. Tavaly egy átlag hazai háztartás 165 kg zöldséget és 89 kg gyümölcsöt vásárolt. A piaci zöldség- és gyümölcsértékesítés 60-62%-a magyar termék. Részesítsük előnybe a hazai idénygyümölcsöket- és zöldségeket, mert leszedésüket követően ezek kerülnek leggyorsabban az asztalra! Rövidebb a szállítási útvonal, és tárolást is kevésbé igényelnek, ezért vitamin- és tápanyagtartalmukat jobban megőrzik.

Klucsik Zoltán
Budapesti Nagybani Piac marketing és fejlesztési ig.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!