Keresés
Close this search box.

Ha nem múlik a fáradtság

//

Amikor elég hosszan alszik, mégis fáradtan ébred, és napközben sem érzi túl energikusnak magát, érdemes végiggondolni az okokat és a lehetséges megoldásokat!

Ha nem múlik a fáradtság

1. Nem mindegy, hogy egy nehéz nap után mikor kerül ágyba, az éjfél előtt alvással töltött órák igen értékesek. Egy jól összeállított napirend segíti az időbeni elalvást és a kipihent ébredést.

2. A horkolás nemcsak a horkolót, de alvótársát is zavarja a pihenésben.

Az éjszakai légzéskimaradás az egészséget is veszélyezteti, az ún. mikroébredések állandó kimerültséget, koncentrációzavart eredményeznek A hosszabb légzéskimaradás – ún. alvási apnoe – okozta oxigénhiány számtalan betegség (például koszorúér-betegség, agyi érbetegségek, stroke) kialakulásához is vezethet. A probléma – alvásvizsgálatot követően – alternatív eszközökkel, vagy a dohányzás és a túlsúly megszüntetésével kezelhető.

3. Rossz táplálkozási szokások – Sokan a napi rohanás közben elmulasztott étkezéseket este pótolják kiadós vacsorával, majd teli hassal forgolódnak, rosszul alszanak. A napi többszöri kis étkezéssel elkerülhetjük, hogy este farkaséhesen érjünk haza. A nappali fáradtságérzetet gyakran az éhség miatt jelentkező vércukorszint esés váltja ki. A fáradtságot emellett vitamin- és ásványianyag-hiány is okozhatja, figyeljünk ezért a megfelelő utánpótlásra!

4. Egyéb betegségek A kimerültség gyakran egy lappangó, fel nem ismert betegség első jele lehet. A  vérszegénység, a depresszió vagy a pajzsmirigy alulműködés is okozhat nagyfokú teljesítményromlást, de a terhelhetőség csökkenése szívbetegségre is utalhat. Ilyen esetekben az alapbetegség kezelése hozhat megoldást.

5. Stressz és koffein A fokozott stressz önmagában is alvásproblémához vezethet, mindez súlyosbodhat, ha a nappali fáradtságot növekvő koffeinbevitellel igyekszünk kompenzálni.

A túlzott koffeinfogyasztástól emelkedik a pulzusszám, a vérnyomás, tovább fokozódik az idegesség, a nyugtalanság.

Stresszcsökkentésre jobb megoldást kínál a rendszeres testmozgás és számos kiegészítő készítmény, de szükség lehet pszichológiai segítségre is.

Dr. Vida Zsuzsanna
neurológus, szomnológus orvosfő
joalvaskozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!