Keresés
Close this search box.

Készüljünk olajozottan az ünnepi menüre!

//

Az ünnepi időszakban talán több időnk van, hogy a menüt változatosabbá, egészségesebbé varázsoljuk, s ehhez új ízeket, összetevőket, recepteket is kipróbáljunk. Semmiképp ne hagyjuk ki az egyre nagyobb választékban kapható ízletes, speciális olajokat, melyekkel igen sokféle ételt különlegessé varázsolhatunk.

A hidegen sajtolt, szőlőhöz hasonló illatú, zöldes színű szőlőmag-olajjal például sütni is lehet. Előnyös élettani tulajdonságai, magas antioxidáns tartalma miatt valamennyi növényi olajfélénél értékesebbnek tartják, így fontos szerepe van napjaink korszerű, egészséges táplálkozásában.

A fűszerpaprika a hungarikumok egyike. A belőle készült fűszerpaprikamag-olaj színe rubinvörös, íze, aromája kellemes, édes és csípős változatban is kapható. Segítségünkre lehet bármilyen magyaros étel elkészítésében: ízesíthetjük vele a gulyáslevest, a halászlevet vagy a pörköltet is. Körözöttek, szendvicskrémek, burgonya- és zöldségpürék, húsok és halak ízesítéséhez is kitűnő, de az ínyencek salátaolajként is használják a paprika-íz és a színező hatás miatt. A hideg téli hónapokban kellemes, vérpezsdítő hatása szinte belülről melegít fel minket.

A máriatövismag-olaj élénksárga színű, kellemes, lágy vaj-ízű olaj, mely tartalmazza a májpanaszokkal küzdők körében jól ismert, értékes szilimarin vegyületet. Érdemes ezt az olajat a tisztító, méregtelenítő kúrák során is rendszeresen étrendünkbe iktatni. Apróra vágott zsályával fűszerezve, nagyon finom mártogatós készíthető belőle. Selymes ízét majonéz, könnyű salátaöntetek készítésekor hasznosíthatjuk, de mustárba keverve is kiváló.

A mákolaj halványsárga színű, mákra jellemző illatú, omega-6 zsírsavban gazdag olaj, melyet eredményesen használhatunk bőrünk megszépítésére, ráadásul csontjainknak is jót tesz, ha mákliszttel együtt fogyasztjuk. Citrommal vagy gránátalmával párosítva kitűnő salátákhoz, öntetekhez, de édességekhez, süteménykrémekhez vagy gyümölcslevesek díszítéséhez is használhatjuk. Az olaj igen jól párosítható piros bogyós gyümölcsökkel, zöldsalátákkal és sajtokkal is.

A dióolaj az egyik legkellemesebb aromájú olajunk. Nemcsak finom és egészséges, de bőrápoló hatású is: különösen jót tesz a száraz, kirepedezett bőrnek. Salátákhoz (alma, körte, kéksajt, camembert, zeller), süteményekhez, gyümölcslevekhez, natúr- vagy gyümölcsjoghurtba keverve, sőt akár egy baráti borozgatás alkalmával sajtok mellé adhatjuk.

A tökmagolaj lágy, vöröses színű, különleges ízvilágú olaj. Különösen értékes beltartalma akkor nem sérül, ha sózás és pörkölés nélkül préselik ki, így íze is lágyabb, mint a hagyományos olajtökből sózva, pörkölve készült sokfelé kapható olajnál. Hidegkonyhai ételek, mártások és saláták elkészítéséhez ajánljuk. Krémlevesek elkészítésekor utolsó simításként az étel tetejére csepegtethetjük.

Íme, egy tökmagolajjal készült egészséges receptötlet, a sütőtökös kuglóf karácsonyra!

A sütőt 170 fokra melegítjük, a vajat a cukorhelyettesítővel habosra keverjük, hozzáadjuk a tojás sárgákat, tovább habosítjuk, majd belekeverjük a lisztet, sütőport, fűszereket és reszelt citromhéjat. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és a masszába keverjük. A kuglóf-formát kivajazzuk, beleöntjük a tésztát, majd 170 fokon, 35 percig (tűpróbáig) sütjük. Amikor a kuglóf kihűlt, akkor készítjük el frissen a krémet, mivel állás közben a gyömbértől megkeseredhet. A krémhez a gyömbért, a citrom levét a mascarponéval és a joghurttal összekeverjük, ízlés szerint édesítjük.

Jó étvágyat kívánunk!

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!