Keresés
Close this search box.

Mentes és Finom

//

A táplálékallergia aluldiagnosztizált betegség. Nemzetközi felmérések szerint az európai lakosság 6-8%-a valamilyen táplálékra igazoltan allergiás – a leggyakoribb táplálék-allergének a tej, tojás és a liszt. Valójában, ennél jóval nagyobb azok száma, akiknek rendszeresen gyomor-bélrendszeri panaszai vannak bizonyos ételek fogyasztása után, de nem fordulnak orvoshoz, hanem egyedül küzdenek a panaszokkal.

A táplálékallergia a hétköznapokat igencsak megnehezítő, az életminőséget gyakran jelentősen rontó egészségügyi probléma. Könnyebb a helyzet, ha a páciens a vizsgálatok alapján tisztában van az allergia vagy ételintolerancia típusával, a kerülendő ételek listájával. Enyhébb esetben vagy alkalmanként – a szervezetéből hiányzó, vagy nem megfelelő mennyiségben termelődő adott emésztőenzim pótlásával, kívülről történő bevitele mellett – sokan megkísérlik a „tiltólistán” szereplő ételek fogyasztását, s az ezt követő tünetek enyhítését, ám legtöbben a problémát okozó ételek részbeni, vagy teljes, étrendből való kizárását választják.

Odafigyeléssel, otthoni körülmények között ez általában biztonsággal meg is valósítható. Nehezebb feladat mindezt az óvodában, iskolában vagy a munkahelyen biztosítani, de a kínzó tünetek és a szövődmények elkerülése, a jó közérzet fenntartása érdekében, mindenképp megéri a fáradtságot.

Ugyancsak nehéz kitapasztalni, hogy hol szerezhető be vagy ehető meg a megfelelő minőségű, összetételű, biztonságosan fogyasztható – laktóz-, fruktóz- vagy éppen gluténmentes – élelem, de ebben a később ismertetésre kerülő Mentes és Finom kezdeményezés is segítséget nyújt majd az érintetteknek.

Ha a gyermek gasztroenterológushoz kerül, a szükséges vizsgálatok után felállítják a lisztérzékenység (cöliákia) diagnózisát, előírják a gluténmentes diétát, melynek betartásával a panaszok megszűnnek, az életminőség jelentősen javul.

Ha a gyermek tovább is gluténtartalmú ételeket fogyaszt, akkor idővel a vékonybél nyálkahártyájának sorvadása lehetetlenné teszi a tápanyagok megfelelő felszívódását. Ennek következménye a jelentős fogyás, fejlődésbeli elmaradások, vitamin- és ásványi anyaghiány, illetve vérszegénység.

A The Health Improvement Network adatbázisából kutatók 2 063 421 gyermek adatait vizsgálva, a lisztérzékenység előfordulása terén a nemek között jelentős különbséget figyeltek meg: 53%-kal gyakoribb lányok, mint fiúk körében. Ennél is nagyobb eltérés mutatkozott a betegség életkorok szerinti megjelenésében. A 2 év feletti gyerekek esetében az elmúlt 15 év alatt közel háromszorosára emelkedett a gyakorisága.

Ha a betegség felnőttkorban jelentkezik, még magasabb a szövődmények kialakulásának a rizikója, mivel kevesen gondolnak arra, hogy panaszaik hátterében lisztérzékenység áll. Számolni kell azzal, hogy cöliákia bármely életkorban kialakulhat, és nagyon gyakran nem a leírt és jól felismerhető gyermekkori tünetekkel jelentkezik. Kamaszoknál gyakran csak az alacsony növés, a nemi érés késése, felnőtteknél pedig a meddőség, indokolatlan vérszegénység, a csontok csökkent mésztartalma lehet az egyetlen tünet. Ezeknél a krónikusan fennálló, a szokásos kezelésre nem reagáló kórképeknél a cöliákia vizsgálata, és a megfelelő diagnózis felállítása óriási horderejű, hiszen megváltoztatja az illető életét. A felismert cöliákia megfelelő kezelése a gluténtartalmú élelmiszerek teljes elhagyása.

Nagyon tanulságos egy fiatal nőbetegem esete, aki gyermekre vágyott, de a kívánt terhesség nem következett be, ezért jött a rendelésemre. A meddőség hátterében a kivizsgálás során cöliákiát diagnosztizáltunk. A sikeresen bevezetett gluténmentes diéta után vágya valóra vált, és most már két kisgyermekével együtt jönnek ellenőrzésre.

2014 óta az allergének jelölése fontos előrelépés és segítség a táplálékallergiában szükséges diéta betartásához. Újabban éttermekben, hotelekhez tartozó vendéglátóhelyeken, az ételek mellett allergéneket szimbolizáló jelölések vannak az egyes ételek összetételére vonatkozóan. Az étlapon is már sok helyen szerepel az étel mellett olyan tájékoztatás például, hogy az adott étel laktóz- és gluténmentes, vagy egyéb allergént nem tartalmaz.

A táplálékallergiás betegek számára fontos a feldolgozott élelmiszerek allergénmentességének ismerete, és azoknak az üzleteknek a listája, ahol ezek biztonságosan beszerezhetők. Ezen túlmenően az éttermek, cukrászdák listájára is szükség van, ahol az allergiások garantáltan a szükségleteiknek megfelelő „Mentes és finom” ételeket, cukrászati készítményeket, tortákat kaphatnak. Ez utóbbiak különösen fontosak a gyermekek számára, akiknél például a születésnapok megünneplésének egyik hagyományos része az ünnepi torta felvágása.

Reményeink szerint hazánkban egyre több helyen találkozhatnak majd az ételallergiások egy új jelöléssel, mely segít eligazodni az allergénmentes élelmiszerek útvesztőjében. A  Mentes és Finom védjegyet éttermek, cukrászdák, pékségek, kávézók vagy pizzériák ajtóin is láthatjuk majd.

A védjegy garanciát ad arra, hogy a betérő vendég biztosan allergénmentes ételekből választhat. A Mentes és Finom (www.mentesesfinom.hu) fő alapelvét a biztonság jelenti.

A Dietetikusok Országos Szövetségén és a Magyar Allergológiai és Klinikai Immunológiai Társaságon túl az egész ország területéről sok szervezet csatlakozott a kezdeményezéshez, a Mentes és Finom rendszer működtetéséhez. A védjegy elsőként a leggyakoribb allergénekre terjed ki: glutén-, tejfehérje-, laktóz-, tojás- és szójamentes emblémát lehet igényelni évenkénti auditálással.

Dr. Polgár Marianne
gyermekgyógyász, gasztroenterológus szakorvos
allergiakozpont.hu

Csokoládés mentes sütemény

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!