Keresés
Close this search box.

Sportolni télen is kell!

//

Hideg van, begubódzunk, és még a szokásosnál is kevesebbet mozgunk, sportolunk. Idegenkedve, a bolondoknak kijáró tisztelettel nézzük odakinn a végletekig elszánt biciklistákat és futókat. Nyugaton és persze északon már nemcsak a fiataloknak, de az idősebbeknek is kedvenc sportágává váltak ezek a szabadidős foglalkozások.

Sportolni télen is kell!

A mozgás sok gyógyszert pótol, de nincs olyan gyógyszer, ami a mozgást pótolná!

Észak-Németországban a lakosság 12%-a rendszeresen és minden évszakban kocog. Ők tudják: futni a fagyban is lehet – és ebben az egészségügyi szakemberek támogatását is élvezik –, amennyiben betartunk néhány nem túl különleges, pusztán józan megfontolást igénylő alapszabályt.

Ez esetben jobb a műszálas ruházat, mint a gyapjúszövet: jobban „lélegzik”, kevésbé szívja magába a verejtéket. Még a sapka nagysága és minősége sem lényegtelen szempont: gondolták volna, hogy a testmeleg 40%-a a fej bőrén át távozik, párolog el?

A cipő ne legyen se túl szűk (mert elszorítja a bőrereket és jobban fázunk benne), se túl tág (mivel a laza lábbeli rosszabbul szigetel, és könnyebben kifordul benne a bokánk). A hideg, csúszós, jeges úton a jobban tapadó sportcipő nélkülözhetetlen.

Igyunk sportolás előtt és közben is eleget. Ne tévesszen meg bennünket a hideg – az erőteljes mozgással, izzadással télen is sok folyadékot veszíthetünk. Ilyenkor hideg üdítő vagy alkohol helyett a meleg tea a jó választás.

A bemelegítés, az izmok megnyújtása, ellazítása hidegben különösen lényeges. Ezt nem muszáj odakinn, a mínuszban végezni, összeköthetjük a hétköznapi tevékenységeinkkel is: moshatunk fogat lábujjhegyen, hajlonghatunk erőteljesebben mosdáskor, tusoláskor, és öltözés közben is végezhetünk nyújtó gyakorlatokat. Kifelé menet, a lépcsőházban ne sajnáljuk az időt és energiát, végezzünk még pár nyújtómozdulatot, aztán nekivághatunk a távnak.

Futás közben gyorsabban és mélyebben lélegzünk, ilyenkor kétségtelenül nem túl kellemes érzés beszívni a hideg levegőt , ám ez nem annyira veszélyes, mint gondolnák. Egyrészt a beszívott levegő a légutakban valamelyest felmelegszik, másrészt csökkenthetjük a légutakat terhelő hideghatást, ha orron át lélegzünk, vagy vékony kendőt, sálat teszünk az arcunk elé.

A végén – lehetőleg megint csak ne a kinti fagyban – ne hanyagoljuk el a levezető gyakorlatokat sem. Ezután gyorsan szabaduljunk meg átizzadt, túl meleg holmijainktól. Ha van rá lehetőségünk, egy meleg zuhany, néhanapján egy szaunázás kitűnő izomlazító hatású.

Végül még egy fontos dolog: a futás az egészségesek sportja . Senki ne vesse bele magát, ha valamilyen szív- és érrendszeri, mozgásszervi vagy reumás panasza van. Ilyen esetben alapos kivizsgálás előzze meg az orvosi javallattal végezhető sportot. Tartsuk be a fokozatosság és mértékletesség elvét, ám a rendszerességnek nincs semmi akadálya, –10 Celsius fokig.

Forrás: ParaMedica EgészségMagazin
Dr. Nemes János
gyermekkardiológus szakorvos

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!