Keresés
Close this search box.

„Tessék valamit adni köhögésre!”

//

A köhögés az egyik leggyakoribb tünet, amivel a téli időszakban orvoshoz, gyógyszerészhez fordulunk. A betegek gyakran csak így kérik a gyógyszert: „tessék valamit adni köhögésre!” Pedig nem mindegy, hogy mikor szedünk köptetőt vagy köhögéscsillapítót, vagy épp mit választunk házi patikánkból gyors megoldásként.

„Tessék valamit adni köhögésre!”

Élettani szempontból az alkalmankénti köhögésnek fontos szerepe van abban, hogy tüdőnk megtisztulhasson a szennyeződésektől, lerakódásoktól, melyek egyébként fertőzést okozhatnának.

A meghűlések, vírusfertőzések időszakában tehát természetesen jelentkezik köhögés. Van, akinél csak száraz, ingerköhögés, s van, akinél hurutos, váladék felköhögésével járó köhögés jelentkezik. A fertőzések okozta betegségek lefolyását követve a köhögés minősége is változhat: az első napokban még száraz köhögés néhány nap múlva produktívvá válhat, azaz megindul a köpetürítés.

Tanácsok a kúrához

A hurutos köhögés megjelenésekor nappal váladékoldó készítmények szedését javasoljuk mindaddig, amíg sűrű a köpet, vagy nehezen szakad fel a váladék. Éjszakára viszont a köhögés csillapítása legyen a célunk.

Fontos, hogy a két készítményt – a váladékoldót és a köhögéscsillapítót – soha ne szedjük egy időben, hiszen egymás hatását gátolják. A hurutoldó szerből az utolsó adagot késő délután vegyük be, majd este a köhögéscsillapítót, hogy a köhögés a beteg alvását lehetőleg ne zavarja.

Ha pár nap elteltével a köhögés már inkább hurutos, akkor hagyjuk el a köhögéscsillapító szedését, csak a váladékoldó készítményt szedjük tovább, az előírásnak megfelelően. A produktív köhögést ugyanis nem szabad elfojtani, csak a rohamokban jelentkező, száraz, kínzó köhögést kell csillapítani.

A nyákoldók és a köptetők segítik a légutakban termelődött nyák felhígulását, kiürülését. Hatásosságukat azonban jelentősen befolyásolja a megfelelő folyadékbevitel és a levegő páratartalma. Ha száraz a lakás levegője, az a légutakat is kiszáríthatja, érdemes tehát párásítani. Köhögés esetén használhatunk ehhez illóolajakat is, például kakukkfű-, zsálya-, eukaliptusz- vagy mentaolajat.

Ne feledjük, a köhögés csak egy tünet, melynek eredményes kezeléséhez mindig a kiváltó okot kell megszüntetnünk. Ehhez olykor kevés az otthoni praktikákat bevetni, mert előfordulhat, hogy a köhögés súlyosabb, antibiotikus kezelést is igénylő betegségeket jelez. Tüdőgyulladás, hörgőgyulladás tünete is lehet a szűnni nem akaró száraz köhögés, de gyakran ez az arcüreggyulladás első jele is, amikor az eldugult, gyulladt orrmelléküregek miatt a garat felé lecsorgó váladék okoz ingerköhögést. Ilyen esetekben mindenképp orvosi kezelés szükséges.

A légúti fertőzéseket követően akár 2-3 hétig is tarthat a köhögés, de ha a tünetek ennél tovább is fennállnak, vagy a köhögés minden egyéb kiváltó ok nélkül tartósan jelentkezik, szintén nem elhagyható az orvosi kontroll.

Enyhébb, sokszor egyszerű meghűléshez hasonló tünetekkel – rossz közérzet, hőemelkedés, köhögés – jelentkezik a tüdőgyulladás is. Leggyakrabban pneumococcus és atípusos baktériumok által okozott fertőzés miatt alakul ki. Megjegyezzük, hogy esetenként vírusos eredetű is lehet, amikor például influenza szövődményeként jelentkezik.

A baktériumok által okozott tüdőgyulladások jellegzetes tünetei: hirtelen kialakuló, magas láz, hidegrázás, köhögés, rossz általános közérzet, sápadtság, melyhez kisgyermekeknél hányás, hát- és hasi fájdalom is társulhat. Súlyosabb esetekben nehézlégzés, szapora pulzus, illetve magas légzésszám, sőt zavartság is kialakulhat.

A bakteriális eredetűnek tartott tüdőgyulladásokat antibiotikumokkal kezeljük. A vírusok által okozott tüdőgyulladásokra nem hatnak az antibiotikumok, viszont a vírusfertőzések talaján kialakuló bakteriális felülfertőzések kezelésére, illetve megelőzése céljából szintén antibiotikum adása lehet szükséges. A túl magas láz csillapítása és a rendszeres folyadékpótlás minden esetben elengedhetetlen.

A köhögés számos egyéb súlyos betegségre is utalhat, ezért soha nem szabad fél vállról venni. Gyakran jelentkezik refluxos betegeknél, jelezhet asztmát, de daganatos elváltozást is a tüdőben.

Bizonyos gyógyszerek – például vérnyomáscsökkentők – is hajlamosíthatnak köhögésre, ilyen esetben csak a gyógyszer cseréjével szüntethetők meg a panaszok.

Aktualitása miatt vissza kell még térnünk a fűtési idényben száraz szobalevegőre, ami betegség és fertőzés nélkül, önmagában is igen gyakran okoz visszatérő köhögést. A szobalevegő párásításakor vegyük figyelembe, hogy az ideális páratartalom 40-60% között mozog.

Az ennél magasabb páratartalom sem egészséges, mert kedvező életfeltételeket teremt a penészgomba és a háziporatka elszaporodásához. Ne fűtsük túl a szobát, az éjszakai alváshoz alacsonyabb, maximum 20 °C-os hőmérséklet az ideális.

Ne feledkezzünk el ugyanakkor a régi, jól bevált praktikákról, ugyanis enyhébb panaszok esetén hatékony segítség lehet a mézes gyömbér, a hársfatea, vagy köhögés elleni szopogatós cukorka.

A betegek többségénél nagyszerűen beválik a tünetek csillapítására a sós vizes gargalizálás, illetve nátha, hátsó garatfali csorgás esetén szintén hasznos lehet a sós vizes orrmosás az e célra kifejlesztett termékkel, melynek segítségével a gyógyulás folyamata felgyorsítható.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!