A kezeletlen nátha szövődményei

//

Sajnos hajlamosak vagyunk félvállról venni az igen gyakori náthás, meghűléses tüneteket, s nem gondolunk arra, hogy az elhúzódó panaszok komoly szövődményekkel járhatnak.

A kezeletlen nátha szövődményei

Nátha vagy egyéb felső-légúti gyulladás következtében orrüregi gyulladás jöhet létre. Ilyenkor a melléküregek kivezető nyílása elzáródik, nyálkahártya bélelésük megduzzad, az üregek szellőzése gátolttá válik. A váladék így nem tud kiürülni, és a felgyülemlett nyálkában baktériumok szaporodnak el. A melléküregekben fokozatosan gennygyülem keletkezik. A betegek számára mindebből a fejfájás, az arc és a fül feszítő fájdalma érzékelhető.

Kezeletlen vagy nem megfelelően kezelt heveny melléküreg-gyulladásnál a folyamat fokozatosan krónikussá válhat. Polipok alakulhatnak ki, melyek egy idő után orrlégzési akadályt képeznek. A gyulladás miatt állandósult garat felé hátracsorgó váladékozás tartós köhögést, hörghurutot okozhat, asztmás betegség esetén pedig fokozhatja a panaszokat.

A terápia során elsődleges feladat, hogy ne a tünetet, a köhögést akarjuk megszüntetni, hanem annak kiváltó okát. A legfontosabb a nagy mennyiségű váladék eltávolítása, melyet tengeri sós orrspray-k, orrmosók, orrcseppek használatával segíthetünk. Az ún. „lohasztó” orrcseppek is sokat segíthetnek a betegség heveny fázisában, hosszú távú alkalmazásuk esetén azonban károsodhat a nyálkahártya, és fennáll a hozzászokás veszélye is.

Az orrmelléküregekben egészséges körülmények között termelődő nyákot a nyálkahártyán jelen lévő mikroszkopikus méretű csillók továbbítják az orrüregbe, majd innen hátra a garat felé. Gyulladásos állapotban azonban a normálisnál nagyobb mennyiségű váladék termelődik, ami már a beteg számára is érzékelhető, egyben a krónikus köhögés okozója is lehet. A nátha és egyéb fertőzések mellett a gyulladás kialakulhat allergiás nátha, orrpolipózis, reflux vagy orrsövényferdülés esetén is. Emiatt a megfelelő terápia csak alapos kivizsgálás, a szervi elváltozások kizárása után kezdhető meg.

Dr. Balogh Katalin
fül-orr-gégész allergológus, klinikai immunológus főorvos
allergiakozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!