Keresés
Close this search box.

Ájurvéda

//

Az Ájurvéda – egy ősi indiai tradicionális gyógymód, egyben filozófia, melynek gyökerei 5000 évre nyúlnak vissza. Fő alapelve az ember – mint a test, szellem és lélek oszthatatlan egysége. Szanszkritból fordítva az ájur – egészséget, életet jelent. A véda jelentése – tudomány. Az Ájurvéda segítségével tehát, az élet tudományába kapunk betekintést.

Ájurvéda
Az évezredes egészség-tudomány nyomában

Az Ájurvéda számos természettudományt foglal magába, olyanokat, mint az asztrológia, gyógynövényismeret, jóga, pszichológia és dietetika.

Tanítása szerint az emberi testnek 5 alkotóeleme van: föld, tűz, víz, levegő és tér. Minden egyes elem kapcsolatban áll egy bizonyos funkcióval és testszövettel. Így például a föld elem a helyhez-kötöttséget képviseli, ennek leginkább a csontrendszer felel meg, mivel az ad formát és biztosít támaszt a testnek.

Nosce te ipsum – ismerd meg önmagad”, hangoztatja a latin bölcsesség, ezt az elvet követi az európai holisztikus szemlélet, mely az embert szintén test, lélek és szellem egységében vizsgálja. Az Ájurvéda figyelembe veszi az ember alkatát és gondolkodását is, azaz az egyéni adottságokat és testfelépítést. Az elme és a test közötti kapcsolat 3 működési elvét – Váta, Pitta és Kaphadósáknak nevezik.

Ezek határozzák meg életünk szakaszait is: gyermekkorKapha fázis, a testfelépítés időszaka; felnőttkor a Pitta fázis, ez az aktivitás időszaka; az időskor a Váta fázisban zajlik, ez a bölcsesség időszaka.

A Maharishi Ájurvédaalapvető jellemzőik alapján – az embereket is Váta, Pitta és Kapha testtípusra osztja.

A Váta-típus jellemzői: vékony testalkat; könnyen megéhezik, de étvágya rapszodikus; lelkes, élénk képzelőerővel; lobbanékony, türelmetlen, gyorsan hoz döntéseket; könnyen dühbe gurul, de nem tart haragot; gyors felfogás, de rövid memória; aggodalmaskodó; szokásaiban rendszertelen; könnyen kimerül, elfárad, de rossz alvó.

A Pitta-típus jellemzői: szőke, világosbarna vagy vöröses haj; pirospozsgás arc, gyakran szeplős bőr; nem szereti a napot, a meleget; fokozott étvágy és szomjúság, jó emésztés; normál testalkat, jó kitartás; határozott járás; vezetői alkat; magas intellektus; vállalkozó természetű, szereti a kihívásokat; pontos, tervező személyiség, mások tapasztalataiból is tanul; zokon veszi, ha az idejét rabolják; ingerlékeny, hajlamos haragot tartani.

A Kapha-típus jellemzői: robosztus alkat, nagy fizikai erő, szívósság; lassú emésztés, hízásra hajlamos; bánatevő; nyugodt, nehezen lehet kihozni a sodrából; hosszan alszik, nehezen ébred; megfontolt, gyengéd, türelmes, megbocsátó; tiszteletben tartja mások érzéseit; nehezen tanul, de hosszú távú memóriája jó.

A dósák, a különböző minőségek egyensúlya nélkül testi-lelki zavarok és betegségek léphetnek fel. Mivel a testtípusok mellett, többek között az ételek és a gyógynövények is hasonló rendszerekbe sorolhatók, megállapítható, hogy ezek milyen kombinációjával, illetve milyen életvitellel, táplálkozással, gyógynövénnyel, tornával vagy jógagyakorlatokkal állíthatjuk ismét helyre az egyensúlyt, az egészséget.

Helyesen használva tehát az Ájurvéda tanait, ételekkel, fűszerekkel, kávékkal, teákkal és gyógynövényekkel, illetve ezek keverékével a dósákban kialakult zavar helyreállítható. Ez a gyógymód nem a betegség arcának felismerését tűzi ki céljául, hanem a betegség mögött zajló, kóros tüneteket előidéző energiafolyamatok felfedésére koncentrál. Nem foglalkozik a betegségek megnevezésével, fontosabbnak tartja a tünetekért felelős dósa, s a kialakult zavar megismerését, megértését. Igazán holisztikus, komplex életmódváltással és megfelelő étrenddel éri el a zavar elhárítását, azaz a gyógyulást.

Dr. Tihanyi István
gyermekgyógyász szakorvos, természetgyógyász
+36-20-934-9299
1143 Budapest, Hungária krt. 70.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!