Keresés
Close this search box.

„Égető” problémák és bőrápolás

//

Bőrünket számos megpróbáltatás éri a tél folyamán a szél és a hideg szárító hatása miatt, ám a kora tavaszi, erősödő napfény is fokozhat egyes panaszokat: sötétednek például a pigmentfoltok, és Rosacea esetén fokozódik a bőrpirosság. Ideje tehát gondoskodnunk a megfelelő kezelésről.

„Égető” problémák és bőrápolás

Nőknél gyakori panasz

A rosacea (kuperózis) főleg az arc középső területein értágulatokkal, gyulladt és gennyes csomókkal jelentkező bőrbetegség. Megjelenésében az örökletes tényezők mellett a hormonális változások is fontos szerepet játszanak. Noha a betegség férfiakon is kialakulhat, nőknél gyakrabban fordulnak elő a panaszok. Az első tünetek gyakran 40-50 éves kor körül, a menopauza időszakában jelentkeznek. Az arcon kialakult tünetek gyakran összefüggnek egyéb gyomor-bélrendszeri betegségekkel is, de a rosacea hátterében vérnyomásingadozás, vagy épp az értágulatot fokozó élelmiszerek gyakori és túlzott fogyasztása, esetleg az arcbőrön élősködő atkák is állhatnak.

Kipirosodott orcától az eltorzult orrig

A rosacea lefolyása során a kezdetben enyhe panaszok egyre fokozódnak, a klinikai képnek megfelelően három stádiumot különböztethetünk meg.

Diéta, napvédelem és kozmetikumok

A rosacea tünetei rendszerint rohamokban alakulnak ki, tünetes és tünetmentes periódusok váltakozhatnak hosszabb időn keresztül.

A terápia két fontos eleme, hogy erősítsük a kiserek falát, s ezzel párhuzamosan kerüljük az olyan tényezőket, melyek az erek tágulását fokozhatják. Gyulladásos fázisban nyugtató, fertőtlenítő hatású készítményeket alkalmazunk helyileg és szükség szerint belső kezelésként is.

Fontos a rosace ás tüneteket kiváltó vagy súlyosbító betegségek kezelése is.

A tünetek fellángolását megfelelő diétával, bizonyos életmódbeli tanácsok megtartásával és a rosaceás bőr ápolására kifejlesztett kozmetikumok alkalmazásával is megelőzhetjük.

Javasolt a vérbőséget, kipirulást okozó élelmiszerek, italok kerülése, így az alkohol, a forró vagy erős, fűszeres ételek fogyasztása nem ajánlott.

A napfénynek szintén provokáló szerepe van, javasolt már az első napsugarak megjelenésétől kezdve, magas faktorszámú fényvédő krémmel óvni a bőrt.

A szaunázás vérbőség fokozó hatása miatt szintén kerülendő.

A nagyon hűvös, „jéghideg” vízzel történő arcmosás átmenetileg érösszehúzó hatású ugyan, azonban irritációt okoz hat, károsít hatja a bőr hámrétegét. A túl meleg víz pedig értágító hatású, tehát semmiképp sem javasolt. Rosaceas betegek számára leginkább a langyos vízzel történő arcmosás az ideális.

A kozmetikumok megválasztásánál ügyeljünk arra, hogy a készítmények közül ne az olajos és vazelin alapú termékeket válasszuk, mert azok elzárják a faggyúmirigyek kivezető nyílását, így fokozzák a gyulladás kialakulását.

A rosaceás bőr ápolására különösen ideálisak az olyan összetevőket tartalmazó illatanyag- és színezékmentes készítmények, melyek a hidratáló hatáson túl védik és erősítik a véredények falait, csökkentik a bőr kipirosodását, és védelmet nyújtanak a napsugarak káros hatásaival szemben.

Dr. Vincze Ildikó
bőrgyógyász-kozmetológus szakorvos
dermatica.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!