Keresés
Close this search box.

Méregtelenítő kúra – szakszerűen

//

Évszázados jó szokás, hogy tavasz közeledtével megtisztítjuk testünket a sok felesleges salakanyagtól – nevezhetjük ezt akár Húsvéti nagyböjtnek vagy egyszerűen méregtelenítő kúrának. Ne ugorjunk azonban hirtelen bele, hiszen ennek is megvan a maga jól bevált módszere!

Méregtelenítő kúra – szakszerűen

Az emésztés, a bélrendszer úgy működik, mint a fa gyökérzete: ha ez egészségtelen, maga a fa és a lombok is azok lesznek. Érdemes tehát jól megválogatnunk, mivel tápláljuk testünket.

Az időszakonként végzett méregtelenítő kúra célja az anyagcsere tehermentesítése, a szervezetben felhalmozott salakanyagok kiválasztásának elősegítése bőséges folyadékfogyasztással egybekötve.

Folyadék alatt minden esetben tiszta vizet, ásványvizet, gyógyvizeket, gyógyteákat (pl. csalánlevél, édeskömény, csipkebogyó, borsmenta, gyermekláncfű, nyírfalevél, aranyvesszőfű stb.), gyümölcs- és zöldséglevet értünk, napi 2,5-3 liter mennyiségben.

A léböjt vagy gyógyteaböjt mellett szintén klasszikus böjtnek számít például a tejsavóböjt és a nyákböjt is. Végezhetünk néhány napos kúrát, melynek során csak zöldséget, gyümölcsöt, esetleg magas rosttartalmú gabonát fogyasztunk többször, kis mennyiségben. Kerüljük az ún. élvezeti szereket (alkohol, dohányzás, kávé, fekete tea, fehér cukor, fehér liszt, só). Szükség esetén kérjük szakember tanácsát!

A kúra bevezető, tehermentesítő nappal kezdődik, amikor már kevesebbet eszünk és többet iszunk. Zárásként pedig felépítő napokat tartunk, ne térjünk tehát azonnal vissza a korábbi táplálkozásra.

Ellenjavallt a házilagos méregtelenítő kúra tartós szteroid-terápia, TBC, pajzsmirigy túlműködés, veseelégtelenség, terhesség, szoptatás, vérkeringési és vérképzőszervi betegségek, diabétesz és pszichiátriai betegségek esetén.

Kamaszkorban és időseknek csak 1-2 napos, enyhébb kúrát javaslunk.

A kúra alatt se hagyjuk abba a testmozgást, s ha lehet, lelkileg is töltődjünk fel, kerüljük a stresszhatásokat, relaxáljunk, meditáljunk!

A szakszerűen végrehajtott tisztítókúra hatására aktiválódnak az anyagcsere-folyamatok, sok felesleges salakanyag kiürül, normalizálódhat a vérnyomás, a vérzsírok és a vércukor szintje. Regenerálódhat a bélnyálkahártya, letisztulhat a bőr, csökkennek a gyulladások, és erősödik az immunrendszer is.

Dr. Vass Éva
gasztroenterológus szakorvos
oxygenmedical.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!