Keresés
Close this search box.

Miért élnek tovább a franciák?

//

Statisztikai adatok szerint a franciák hosszabb életűek, s ezt állítólag vörösbor-fogyasztásuknak köszönhetik. Ebéd után mindig megisznak egy pohár jó minőségű vörösbort, melynek egyik fontos molekulája – a rezveratrol – állítólag képes meghosszabbítani a sejtek élettartamát, ami összefügghet az élethosszal is.

Miért élnek tovább a franciák?

A nyugati országokban közel azonos az emberek vérének átlagos koleszterinszintje. Ennek ellenére Franciaországban és még néhány mediterrán országban a szívinfarktus miatt bekövetkezett halálesetek száma jóval alacsonyabb , mint például az USA-ban, Németországban, Skandináviában vagy éppen nálunk. A franciák a saláták mellett sok zsíros ételt is fogyasztanak, mégis viszonylag alacsony náluk a szív- és érrendszeri megbetegségek száma, aránya. Ezt a látszólagos ellentmondást nevezik francia paradoxonnak.

Kutatásokból kiderült, hogy a vörösbort mértékkel, de rendszeresen fogyasztók vérnyomása, vérkeringése, általános egészségi állapota 40%-kal jobb az átlagosnál. Ezeknek az embereknek nagyobb az esélye a hosszabb életre .

Miért épp a vörösbor?

Egyes kékszőlő fajták héja és magja különösen sok antioxidánst – többek között rezveratrolt tartalmaz, melyet az utóbbi évek egyik legnagyobb anti-aging felfedezéseként tartanak számon. Található bennük ezen kívül rutin is, ami a szívműködésre és az érfalak rugalmasságára van jótékony hatással.

A vörösbor készítése során a fehérbortól eltérően darálás után nem préselik ki azonnal a szőlőlevet, hanem a kékszőlő magja és héja hosszabb ideig áll a mustban, ez idő alatt jobban kioldódnak belőle az értékes flavonoidok.

A bort, főként a vörösbort már a középkorban is egészséges italnak tekintették, népszerűsége azóta is töretlen. Jótékony hatásait alkoholmentesen is élvezhetjük: együnk a szőlőidényben minél több kékszőlőt,magostól, héjastól, az év további részében pedig helyettesíthetjük ezek szárított őrleményével is.

Forrás: ParaMedica EgészségMagazin

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!