Keresés
Close this search box.

Miért fontos az orrdugulás megszüntetése?

//

Orrdugulást az egyszerű nátha mellett allergia, orrpolip vagy orrsövényferdülés is eredményezhet. Tapasztalatok szerint, ha tartósan szájon át lélegzünk, és nem találunk gyors megoldást az orrdugulás megszüntetésére, a következmény – a nyálkahártyák kiszáradása mellett – rossz közérzet, köhögés, sőt fertőzés is lehet.

Miért fontos az orrdugulás megszüntetése?

Az orrlégzés szerepe

Orrunk a szaglás mellett jó néhány egyéb fontos funkciót is betölt. Ha az orrunkon át vesszük a levegőt, akkor az orrjáratokban van ideje felmelegedni, párásabbá válni, mire a tüdőnkhöz ér a belélegzett levegő. Az orrbemenetben levő finom orrszőrök megszűrik a nagyobb szennyeződéseket, az orrnyálkahártya által folyamatosan termelt váladékban a mikro-méretű idegen anyagok megtapadnak, és a csillószőrös hám működése következtében a garat felé távoznak.

Az evolúció és az orrlégzés

Az arcvonásainkat szüleinktől örököljük, ám éghajlatonként is eltérhet az orr alakja – erre hívták fel a figyelmet a Pennsylvania State University kutatói egy korábbi kutatásukban. Megfigyelték ugyanis, hogy a melegebb éghajlaton élők orra rövidebb és orrnyílásaik szélesebbek, mint a hidegebb éghajlaton élőknek. A kutatók feltételezése szerint ez nem véletlen, hiszen az orr méretének változása a történelem során is megfigyelhető, és az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodást segítette.

Vizsgálatukban nyugat-afrikai, kelet- és dél-ázsiai, illetve észak-európai származású emberek arcát hasonlították össze 3D-s képalkotással. Arra a következtetésre jutottak, hogy azoknál a népcsoportnál egyértelműen szélesebb orrlyukak figyelhetők meg, akiknek ősei melegebb, párásabb éghajlaton éltek.

Mi történik, ha nem az orrunkon át lélegzünk?

Ilyenkor a levegő nem tud felmelegedni, nincs, ami megszűrje, ráadásul, a torkunk is könnyebben kiszárad, az irritált nyálkahártya pedig védtelenebb a kórokozókkal szemben. Az orrdugulás tehát nem pusztán kellemetlen, de komoly szövődményei is lehetnek.

A szabad orrlégzés biztosítása tehát nem csupán jó közérzetünk, s az arc-, homlok- és orrmelléküregek levegőzése, átjárhatósága érdekében fontos, hanem azért is, hogy ne kapjuk el a környezetünkben, a közösségekben terjedő fertőzéseket.

Mi okozhat tartós orrdugulást?

A krónikus orrdugulás leggyakoribb okozói a légúti allergiák, az orrpolip, illetve a heveny felső-légúti gyulladások, orrmelléküreg-gyulladások lehetnek. Gyakori eset, hogy a beteg túl hosszú ideig és túl gyakran használ valamilyen vény nélkül kapható orrcseppet, végül épp ezek a készítmények okoznak orrdugulást.

Fontos, hogy ha egy héten túl is fennálló orrdugulást tapasztalunk, akkor mindenképp forduljunk orvoshoz! A fül-orr-gégészeti kivizsgálás fényt deríthet a háttérben álló okokra, majd ettől függően, megfelelő kezeléssel, gyógyszerekkel vagy szükség esetén műtéttel megszüntethető a probléma, és megelőzhető a szövődmények kialakulása.

Dr. Augusztinovicz Mónika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
fulorrgegekozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!