Keresés
Close this search box.

Nassolás cukorbetegen?

//

Sokan úgy gondolják, amint meghallják a diagnózist, miszerint cukorbetegségben vagy inzulinrezisztenciában szenvednek, hogy örökre búcsút inthetnek a finom falatoknak, a nassolásnak. De vajon ez valóban így van?

Nassolás cukorbetegen?

Először is el kell, hogy keserítsük: a hagyományos, agyoncukrozott és fehér liszttel készült sütikről valóban érdemes lemondania! Mindkét alapanyag a gyorsan felszívódó szénhidrátok csoportjába tartozik, tehát fogyasztásuk kezdetben hirtelen megemeli a vércukorszintet, majd 1-2 órával később alacsonyra zuhan a szintje. Ekkor tör rá az illetőre az éhség, a falásroham, s ha ez sokszor megismétlődik, a hasnyálmirigy kifárad, inzulinrezisztenciát, később pedig cukorbetegséget eredményezve.

A cél tehát, hogy olyan ételeket fogyasszunk, melyek lassan emelik meg a vércukorszintet, így kevesebb inzulint kell termelnie a hasnyálmirigynek ahhoz, hogy a glükóz a sejtekbe jusson.

Mire kell figyelnie ha nassolni szeretne?

Ne feledkezzen el a napi testmozgásról, mellyel ledolgozhatja az elfogyasztott kalóriákat, és jelentősen javíthatja egészségi állapotát!

Varga Dóra
dietetikus
Budai Endokrinközpont

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!