Keresés
Close this search box.

Orvosi tanácsok légcsőhurutra és köhögésre

//

Amennyiben a vírusoknak sikerül megtelepedniük a hörgők nyálkahártyáján, hamar kialakul a nyálkahártya lokális gyulladása: megduzzad, sárgás-zöldes, nyúlós váladékot termel, mely összeragasztja a csillószőröket, akár hörgőgörcsöt, légszomjat is okozhat.

Orvosi tanácsok légcsőhurutra és köhögésre

A slejm feloldásának segítésére igyunk naponta 2-2,5 liter folyadékot, meleg teát. Igen hatékony a nyákoldó hatású borostyánlevél és a görcsoldó hatású kakukkfű, a grépfrútmag kivonata pedig természetes antibiotikumként megakadályozza a csírák szaporodását.

Szirup, spray vagy tabletta – mi a legjobb? – A köhögés elleni szirup hatékony, akár a torokból, akár a hörgőkből jön a köhögés. Köhögési inger esetén a szopogatós tabletták az ideálisak, mert a hatóanyag így marad legtovább az érintett helyen.

Mikor van értelme a köhögéscsillapítóknak? – Ha a köhögés túl hevessé válik, károsítja a nyálkahártyát, és nem hagyja aludni a pácienst, érdemes köhögéscsillapítót szedni. Mivel ezek a szerek megakadályozzák a nyák felköhögését, nem szabad őket nyákoldókkal együtt bevenni. Legjobb, ha napközben nyákoldót, este pedig köhögéscsillapítót alkalmazunk.

Mikor van szükség antibiotikumra? – Mivel a bronchitis kiváltó oka 90-95%-ban vírus, az antibiotikumos kezelésnek nincs értelme, kivéve akkor, ha az eredeti vírusfertőzéshez még egy bakteriális felülfertőzés is társul.

Hogyan előzhető meg a bronchitis? – A felsőtest hideg vízzel való lezuhanyozása – Kneipp módszer – felére csökkenti a fertőzések számát, az állóképességi sportok csökkentik a lélegzetvételek számát, ami kíméli a tüdőt. A lakás száraz levegőjét párásítsuk, ne dohányozzunk, ne tartózkodjunk dohányfüstben!

Fogyasszunk kúraszerűen immunerősítő teát (pl. lapacho kéregből), valamint macskakarom kapszulát, grépfrútmag cseppet, noni és shii take gomba kapszulát!

Fontos a friss levegőn végzett légzőtorna és a rendszeres relaxáció is.

Dr. Balaicza Erika
belgyógyász főorvos
Homeopátia, neurálterápia, böjtkúra
életmód-tanácsadás, fitoterápia,
biológiai daganatkezelés…
www.balaicza.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!