Keresés
Close this search box.

Tél végi kimerültség, tavaszi fáradtság?

//

A hosszú tél végén, kora tavasszal sokan panaszkodnak fáradtágra, levertségre, rosszkedvre, enyhe depresszióra. Mindez érthető, hiszen a téli hónapok alatt szervezetünk tartalékai kiürülnek, ami kimerültséggel járhat. Hogyan javíthatjuk állapotunkat, s mit tegyünk, ha a fáradtság nem múlik?

Tél végi kimerültség,
tavaszi fáradtság?

A téli, friss zöldségekben és gyümölcsökben szegényebb időszak alatt vitamin- és ásványi-anyag raktáraink kimerülnek. Ha fáradtságunkat csak ez okozza, akkor a fokozott zöldség- és gyümölcsbevitellel, s mellé vitamin- és ásványi-anyag étrend-kiegészítők fogyasztásával érezhető módon javítani tudunk állapotunkon. Amennyiben a kimerültséghez túlzott stressz és alváshiány is hozzájárult, akkor stressz-csökkentő módszerekkel, az alvásidő növelésével, és a stresszre, az idegrendszerre jótékonyan ható készítményekkel szintén javulást érhetünk el.

Mit tegyünk, ha mindez nem segít? Ilyen esetben kortizol hiányra is gyanakodhatunk, ami napjainkban egyre több embert érint. A mellékvesekéreg által termelt kortizolt a legtöbben egyfajta stressz-hormonként ismerik, melynek mennyisége stressz esetén megnövekszik, majd elmúltával lecsökken.

Gyakori idegeskedés, túlhajszolt életmód esetén azonban a hormon szintje tartósan magas, folyamatos termelése közben a mellékvese kifárad, így egy idő után kortizolhiány lép fel, ami az egész hormonrendszert felboríthatja. Kialakulhat miatta progeszteronhiány, pajzsmirigy alulműködés, prolaktin túltermelődés, ami akár meddőséghez is vezethet. Éppen ezért érdemes panaszok esetén mielőbb utánajárni a problémának.

A kortizolhiány vérvétellel könnyen megállapítható, kezelése két alappilléren nyugszik:

Az egyik az életmódváltás, melybe elsősorban a megfelelő stresszkezelés tartozik, amit a legkönnyebben rendszeres testmozgással, gyógynövényekkel, esetleg autogén tréninggel érhetünk el.

A másik gyógyszeres kezelést, hormonterápiát foglal magába, mely szakorvosi javallat esetén alkalmazható, szigorú ellenőrzés mellett!

Dr. Koppány Viktória
endokrinológus szakorvos
Budai Endokrinközpont

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!