Keresés
Close this search box.

Tisztítsuk meg nyirokrendszerünket is!

//

Ahogy az emésztőrendszerben, a vastagbélben, úgy a nyirokrendszeren belül is salakanyagok halmozódnak fel, lerakódások, plakkok keletkeznek, melyek rontják e szervek működését és gátolják a nyirokkeringést. A nyirokfolyadék állapota állandóan változik, összetételét már egyetlen étkezés is jelentősen befolyásolja. Megtisztítása mindössze pár órát vesz igénybe, azonban a teljes nyirokrendszer kitakarítása több hónapos folyamat.

Tisztítsuk meg nyirokrendszerünket is!

Az első feladat a vastagbél nyálkahártyájának megtisztítása például kolon-hidroterápia, beöntések vagy böjtkúra segítségével.

Ezzel párhuzamosan, néhány hónapon keresztül naponta dörzsöljük át testünket jó alaposan egy kefe segítségével. A napi legalább 5 perces masszázzsal fellazítjuk a nyirokáramlást akadályozó, lerakódott salakanyagokat, plakkokat. A javulás első jele, hogy a székletben nagyobb mennyiségű nyálka jelenik meg. Ez egy zselészerű, leginkább a vazelinhez hasonlító anyag, színe változó, a teljesen átlátszótól a sötétbarnáig terjedhet, de állaga miatt jól megkülönböztethető az emésztőtraktusból származó nyálkától (az inkább ragacsos, tapadós).

Ha a vastagbelet sikerült megszabadítani lerakódásaitól, fontos, hogy tisztán tartsuk. Ennek érdekében ügyeljünk a helyes táplálkozásra, kerüljük a nyálkaképződést serkentő élelmiszerek (tejtermékek) nagy mennyiségű bevitelét, és rendszeresen végezzük a testmasszázst!

A nyirokmasszázs során a pangó, salakanyagokban gazdag szövetnedv visszajut a vér- és nyirokutakba, felgyorsul a keringés is. A kúra hatására az addig „eliszaposodott” szövetek elkezdenek ismét regenerálódni.

Szintén hatásos nyiroktisztító a szauna, a hideg-meleg váltott fürdők, leöntések és az izzasztó pakolások. Ilyenkor ugyanis szövetnedv és sejtnedv hígítja fel a vért, és választódik ki a verejtékkel.

Mivel a légzés aktiválja a nyirokkeringést, a nyirokrendszer megtisztításának elengedhetetlen része a légző-torna. Belégzéskor ugyanis csökken a mellkasban uralkodó nyomás, és ez szívóhatást fejt ki a vénás és a nyirokkeringésre. Ráadásul javul a hasi szervek – így a bélnyálkahártya és a máj – véráramlása is, ami tovább fokozza a méregtelenítés hatásfokát.

A rendszeres torna, mértékletes sport során az aktív izomtevékenység továbbpumpálja a nyirkot, és segíti annak megtisztulását. Ezért is érdemes napi fél órát vagy heti három-négyszer két órát sportolni.

A böjt a legintenzívebb nyiroktisztító módszer még akkor is, ha a kúra alatt átmenetileg a nyirokban és a vérben megnő a salakanyagok mennyisége.

Ételeink közül a nyirokkeringést

Egészítsük ki nyiroktisztító kúránkat vitaminok és ásványok bevitelével, mert ezek a sejtek védelmén túl a máj méregtelenítését is támogatják (B-vitaminok, béta-karotin, C- és E-vitamin, cink, kalcium, szelén, és az aminosavak közül az arginin, a metonin és a cisztein).

A hatást vértisztító gyógynövényekkel is fokozhatjuk, ezek például: aloe, búzafű, citromfű, csalán, erdei fenyő olaja (kis mennyiségben), gyermekláncfű, gyömbér, hibiszkusz, kakukkfű, kasvirág, kék és zöld alga, medveszőlő, tarackgyökér, vérontófű, vöröshere virága, zsálya, zsurló.

Dr. Balaicza Erika
belgyógyász főorvos
Tel.: 06/20-588-28-10
www.balaicza.hu
dr.balaicza@gmail.com

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!