Keresés
Close this search box.

Vészelje át a tél végét influenza nélkül!

//

Környezetünkben láthatjuk, hogy idén sem maradt el tél végén az influenzajárvány, mely sok embert dönt le a lábáról. Amennyiben nem akar lázasan és fájó torokkal ágyba kényszerülni, fogadja meg tanácsainkat!

Az immunerősítés első és talán legfontosabb lépése a megfelelő táplálkozás . Télen az emberek többször fogyasztanak nehezebb ételeket, viszont ha el akarja kerülni a megfázást és az influenzát, fontos, hogy minél több vitaminokban és ásványi anyagokbanbővelkedő ételt válasszon. Kerüljön a tányérjára például A-vitaminban dúskáló répa, kórokózó-gyilkos gomba, antibiotikus hatású, szeléntartalmúfokhagyma, valamint antibakteriális méz!

Megfelelő élelmi anyagok választásával a kedélye is javulhat, mely egyértelműen erősíti az immunrendszert. Télidőben a B1 és B6 vitamint gazdagon tartalmazó füge, banán és a folsavban bővelkedő lencse, rizs, babfélék fogyasztása is igen jótékony hatású. A cukros ételek és a sok finomított szénhidrát bevitelét viszont feltétlen érdemes elkerülni. Helyette inkább az almát, körtét, datolyát és a citrusféléket részesítse előnyben. Ne feledkezzen el a C-vitaminban gazdag savanyú káposztáról és csipkebogyó teáról, csakúgy, mint a csicsókáról sem, mely igen értékes prebiotikum, így az emésztő- és az immunrendszer működésére is kiválóan hat.

Sokan a téli hidegben maguk mögött hagyják a sportos napokat, pedig az Appalachian State University tanulmánya szerint azok, akik a hidegben is mozognak, 43%-kal kevesebb napot töltenek otthon megfázva, betegen, mint azok, akik hibernálják magukat télen a TV előtt. Ennek oka, hogy edzés alatt és utána még 3 órán át a szervezet fokozza az ún. neutrofil típusú fehérvérsejtek termelődését, mely felveszi a harcot a kórokozók ellen. Azonban fontos, hogy ne hajtsa túl magát – bár a sportolás számos jótékony hatással bír, ha nem tud megálljt parancsolni magának, akkor az ártalmas is lehet. Így ha megteheti, maximalizálja a mozgását 90 percben!

Meglehet, hogy időnként összecsapnak a feje fölött a hullámok, de bármennyire is nehéz, próbáljon meg kevesebbet idegeskedni, mivel bizonyára tudja: a stressz jelentős hatással van az immunrendszer működésére. Ha a munkahelyén gondok adódnak, kérje meg az egyik kollégáját, hogy csatlakozzon önhöz egy kis sétára, vagy az ebédhez, ilyenkor ugyanis felszabadulnak a boldogságért felelős hormonok. A jóga és a meditáció szintén hozzájárul ahhoz, hogy békésebben teljenek a napjai. A harmónia, a belső béke érzését a klasszikus zenék: barokk, romantikus művek hallgatásával is elősegítheti (zeneterápia).

Télen a fényhiány miatt sokak D-vitamin szintje lecsökken, aminek következtében nem csak kedvetlenné, hanem beteggé is válhatunk. Ilyenkor az immunsejtek kevesebb antibakteriális fehérjét termelnek, így kevésbé lesznek hatékonyak a kórokozók ellen. Amennyiben odafigyel a változatos étkezésre, több halat, fermentált tejterméket, tojást, vajat, csiperkegombát, zabpelyhet, csírákat és májat fogyaszt, amit kiegészít valamilyen D-vitamin készítménnyel, 42%-kal kevesebb eséllyel fogja valamilyen téli betegség ledönteni a lábáról.

Mivel alig lát az ember a téli hónapokban napfényt, így nehéz nem álmosnak lenni, sokan mégsem szánnak elég időt a pihenésre, pedig a táplálkozáson túl ez is hozzájárul az erős immunrendszerhez. A nyugodt alvással és a 23 óra előtti lefekvéssel segítheti a máj optimális működését, mely az egyik fontos pillére a szervezet megfelelő regenerálódásának. Meglehet, hogy a munkaideje korán kezdődik, ekkor próbáljon meg minél előbb lefeküdni, hiszen egy felnőtt embernek is minimum 7-8 órás alvásra van szüksége az egészsége megőrzéséhez.

Dr. Bérczy Judit
belgyógyász, endokrinológus főorvos
Budai Endokrinközpont

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!