A termékenység hormonális akadálya

//

Az elmúlt 20 évben a fejlett országokban a meddőség drámai méreteket öltött. A párok 25-50%-ánál már az első gyermek fogantatása is nehézségekbe ütközik. A meddőség sok egyéb ok mellett, leggyakrabban a hormonális rendszer működési zavaraira vezethető vissza.

A termékenység
hormonális akadályai

A fogantatás létrejöttét akadályozó betegségek gyakoriság sorrendjében a következők:

Mivel éretlen petesejtből kb. 3 hónap, amíg megtermékenyülésre alkalmas, érett petesejt jön létre, ezért is nagyon fontos a megelőző 3-6 hónapban tartózkodni minden káros hatástól. Problémás esetben már a gyermektervezés előtt alapvető a hormonális és immunológiai, genetikai vizsgálatok elvégzése, az életmódváltoztatás, a megfelelő diéta és szükség esetén a gyógyszeres kezelés.

Vegyük figyelembe: az alkohol bizonyítottan csökkenti a termékenységet; napi 1 kávénál több jelentős mértékben csökkenti a spermiumok mozgását és ártalmas a peteérésre; kóla, energiaitalok és más üdítők szintén nem előnyösek, a dohányzás mértékével arányosan csökkent a megtermékenyülés valószínűsége.

Vitaminok, nyomelemek, melyekre szükségünk lehet:

Fentieken kívül javasolt még az L-Karnitin és L-Arginin esszenciális aminosavak bevitele, utóbbit herpesz fertőzés esetén ne használjuk!

Prof. Dr. Balázs Csaba
endokrinológus, immunológus főorvos
endokrinkozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!