Keresés
Close this search box.

Allergia vagy nátha?

//

A tavaszi változékony időjárás miatt könnyebben megfázhatunk. A klasszikus náthás panaszok azonban összetéveszthetők a pollenszezonban gyakori allergiás tünetekkel. A rendkívül hideg március után a felmelegedés jó hír a tavaszt váróknak, ám az allergiások öröme nem felhőtlen, ők ugyanis hirtelen erős tünetekre számíthatnak.

Allergia vagy nátha?

A későn jött tavasz miatt több allergén növény egy időben virágzik és ontja a polleneket. A nyár-, éger-, szil-, juhar- és fűzfára allergiások panaszai általában márciusban jelentkeznek, ami most későbbre tolódhat, s a hatást a ciprus- és fenyőfélék pollenjei is fokozhatják. Ilyenkor még azok is erős tünetekkel küzdenek, akik máskor enyhe panaszokkal vészelik át ezt az időszakot.

A megfelelő kezeléshez fontos, hogy egyértelműen el tudjuk különíteni a pollenallergia, szénanátha és az esetleges megfázás tüneteit, mert így a panaszok eredményesebben kezelhetők, és elkerülhető a felesleges gyógyszerszedés is.

Az eligazodást segíti, ha áttekintjük a leggyakoribb tüneteket, illetve azt, hogy melyik betegségre jellemzőek. Orrfolyás mindkét betegségre jellemző, ám allergia esetén az orrváladék átlátszó, vízszerű, míg vírusos eredetű náthánál ugyancsak átlátszó, de bakteriális felülfertőzésnél sárgás vagy zöldes színezetű. Tüsszögés mindkét esetben előfordul, de a könnyező, viszkető szemek csak az allergiára jellemzőek. Láz, ízületi vagy izomfájdalmak allergia esetében nem jelentkeznek, de náthás fertőzésnél előfordulhatnak. Torokfájás inkább a náthához társulhat, allergia esetén inkább a viszkető érzés jellemző. Féloldali orrdugulás pedig nátha esetén gyakori, de allergiánál szinte soha nem fordul elő.

A főként vírusok okozta nátha 7-10 napig tart, többnyire szeptember és április között fordul elő, kezelése a tünetek csillapítását jelenti.

A pollenallergia az allergén növények virágzásának teljes időszakára kiterjedhet, kezdve március elején a mogyoróval, de a leggyakoribb allergén, a parlagfű okozta tünetek csúcsidőszaka augusztus közepétől szeptember végéig is eltart. Az allergiaellenes tüneti készítmények akkor a leghatékonyabb, ha alkalmazásukat még az allergén növény pollenszórása előtt elkezdjük.

Az immunterápia, mint tartós megoldás, különösen az orrdugulást és a szemtüneteket enyhíti vagy szünteti meg.

Dr. Balogh Katalin
fül-orr-gégész, allergológus főorvos
allergiakozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!