Keresés
Close this search box.

Amikor nem jön a baba

//

Napjainkban a házasságok kb. 15%-a küzd meddőséggel, 35 év felett azonban ez az arány már 25%-os. A meddőségi esetek negyede orvosilag megmagyarázatlan, azaz szervi eltérés nincs, csak működésbeli, funkcionális probléma lehet. Mit jelent mindez?

Amikor nem jön a baba

Meddőségről, pontosabban nehezített teherbeesésről akkor beszélünk, ha a nőnél egyévi védekezés nélküli nemi élet után sem következik be fogamzás, vagy a nő nem képes kihordani az ez idő alatt bekövetkezett terhességet.

Bár egy pár meddőségének nem egyszer a férfinél keresendő az oka, ami megfelelő vizsgálatokkal viszonylag gyorsan tisztázható. A nők esetében az okok sokkal összetettebbek, ezért kiderítésük is gyakran késlekedik.

Policisztás Ovárium Szindróma (PCOSZ) – A meddőség nem, de az arra hajlamosító tényező örökölhető. A termékeny korú nők 9-18%-a szenved PCOSZ-ben.

Leggyakoribb tünetei a petefészek ciszták, azaz éretlen tüszők, a fokozott androgén termelődés (hajhullás, szőrösödés, aknék), késlekedő vagy elmaradt menstruáció. Felismerését nehezíti, hogy e problémákra a nőgyógyászok fogamzásgátló szedését javasolják, ami nem megoldja, csak elfedi a gondot. A PCOSZ oka leggyakrabban az inzulinrezisztenciával járó metabolikus szindróma, amely hormonális zavart okozva gátolja a női ciklust.

Régebbi korokban nyáron volt élelembőség, míg ősztől tavaszig korlátozottabb volt az ellátás, ezért a PCOSZ-re hajlamos nők nyáron terméketlenek voltak, télen estek teherbe. Az így „időzített” terhességek nagyobb táplálékigénye nyárra esett, ami megnövelte az egészséges gyermekek születésének esélyét. Ma a folyamatos bőség miatt, a PCOSZ-re hajlamos nők folyamatosan terméketlenné válnak. A metabolikus szindróma miatt szükségszerű étrendi és életmódbeli változtatásokat azonban nem helyettesíti az inzulinérzékenységet fokozó metformin szedése, ráadásul ez B12-vitaminhiányt okoz, ami terhesség esetén velőcső-záródási problémákhoz vezethet.

Endometriózisban a méh nyálkahártyájának sejtjei a méhen kívül kerülve megtapadnak, és a női ciklus során a nyálkahártyához hasonlóan viselkednek. Az endometriózis rendkívül gyakori, a termékeny korú nők 6-10%-át, míg a meddő nők 25-50%-át érinti – a meddőségi esetek 30-50%-a endometriózis miatt alakul ki. Jellegzetes tünetei: a fájdalmas menstruáció, a medencetáji fájdalmak és a meddőség. Kialakulásában a nyugati táplálkozás (sok gabona, tejtermék, kevés zöldség) is szerepet játszik.

Soványak és elhízottak A női test zsírhányada jelzi, hogy van-e elég tartaléka a magzat kihordásához. Ha ez 20% alá esik, akadozik vagy felfüggesztődik a női ciklus, ami gyakori az intenzíven fogyókúrázóknál, sportolóknál, anorexiásoknál, vagy más okból kórosan sovány nőknél. A hormonműködést irányító agyterületek a „jóllakottság” hormon, a leptin szintjéből érzékelik a megfelelő tápláltságot.

A túlsúly és elhízás ugyancsak csökkentheti a termékenységet, s ennek egyik oka ugyancsak a leptin: a túltáplált nőkben a tartósan magas leptinszint miatt az agy érzéketlenné válik a leptin hatására, így tartós éhezést észlel. Mindkét esetben a testsúly normalizálása javíthatja a termékenységet.

Gluténérzékenység A megmagyarázhatatlan meddőségi esetek kb. 6-10%- ában gluténérzékenység áll fenn, az ismétlődően vetélők között ez az arány 6%, míg a méhen belüli növekedés-visszamaradásért 9%-ban felelős a diagnosztizálatlan gluténérzékenység okozta felszívódási zavar.

D-vitamin Egyre több kutatás mutat rá arra, a D-vitaminnak fontos szerepe van a szaporodásban: a D-vitamin adása javítja a megtermékenyülés esélyét, egyben az inzulinérzékenységet is. Így nem meglepő, hogy PCOSZ-ben szenvedő nőknek gyakran alacsony a D-vitaminszintje.

A pajzsmirigy alulműködés Nőknél különösen gyakori, sokszor diagnosztizálatlan marad. Fáradékonyság, fázékonyság, hízás, cikluszavarok, meddőség, spontán vetélés hívhatja fel rá a figyelmet. Pajzsmirigy hormonpótlás hatására a panaszok megszűntek, és a nők 77%-a egy évben belül teherbeesett.

Immunológiai összeférhetetlenség Emlősöknél (és így az embernél is) a testszag megjeleníti a termékenységet garantáló immunológiai különbözőséget. Azon párok termékenyebbek, akik az orrukra hagyatkozva, párjuk testszagát is figyelembe véve választanak. A vizsgálatok szerint azonban a fogamzásgátlót szedő nők az immunológiailag hozzájuk hasonló férfiakat választják, ami később termékenységi problémákhoz, ismétlődő vetéléshez vezethet. Az amerikai hutteriták – bár csak egymás között és szerelemből házasodnak – rendkívül termékenyek, semmilyen illatosító szert vagy fogamzásgátlást nem használnak.

Depresszió, szorongás, traumatizáltság Régóta ismert, hogy az intenzív stressz, a félelem, a depresszió gátolhatja a szaporodást. Lehet ez egy evolúciósan kialakult védőmechanizmus, mely óvja a nőt attól, hogy veszélyes környezetben szaporodjon. Mivel azonban a stressz észlelése szubjektív és szorosan összefügg a nő élettörténetével is, gyakran biztonságos körülmények között is gátjává válhat a sikeres terhességnek. A korábban traumákat elszenvedett nőknél ugyanakkor a spontán vetélés is gyakoribb, ami nem csoda, hiszen a stresszhormonok gátolják a nemi hormonrendszer normál működését.

Visszatérő megfigyelés, hogy azok a nők gyakran sikeresebbek a meddőségi kezelésekben, akik időközben elindították az örökbefogadási eljárást. Mivel életük a gyermekneveléssel átalakul, gyakran spontán megtermékenyülnek még olyanok is, akiket „reménytelen esetnek” tartottak.

A pszichés meddőség megfelelő pszichoterápiás kezelésével jelentős sikerek érhetők el. A cél ilyenkor nemcsak a szorongás és a depresszió, hanem a párkapcsolati problémák kezelése is. (A teljes cikk a tenyek-tevhitek.hu oldalon olvasható).

Szendi Gábor
klinikai szakpszichológus

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!