Keresés
Close this search box.

Ha cukorbeteg a nő

//

Szélesebb körben ismert a cukorbetegség férfi szexuális funkciót károsító hatása, de a diabéteszes nők is gyakran válnak érintetté. A szexualitás még ma is sok tekintetben tabutémának számít, pedig egyik alapvető területe életünknek. Emiatt sajnos keveset hallunk a tartós egészségügyi problémák szexualitásra gyakorolt hatásáról. Egészséges emberek is küzdhetnek hálószobai gondokkal, krónikus betegeknél sajnos ez még gyakoribb.

Ha cukorbeteg a nő

Lelki gondok

A cukorbetegség a nemi életet is hátrányosan befolyásolja, hiszen a testi tünetek mellett lelki gondokkal is meg kell küzdenie a betegnek. Pszichés szempontból nehezítheti a beteg érzelmi életét a betegség kezelése miatt érzett aggodalom, az enyhe vagy súlyosabb depresszió. Ördögi körhöz hasonló a jelenség, hiszen az odabújás, a gyengédség, a szeretet, melynek része a szex is, terápiával ér fel a nehezebb napokban. Az érzelmileg deprimált ember viszont gyakran elriasztja partnerét, aki pedig segíthetne neki kilábalni a rossz lelkiállapotból.

A cukorbeteg ember gyakran túlsúlyos, ez nők esetében rombolhatja az önbizalmat, csökkentheti az én-elfogadást, így közvetve hat az erotikus kisugárzásra, a szerelmi élethez való kedvre. A partner bevonása a lelki problémák megbeszélésébe, az őszinte kommunikáció segíthet a probléma feloldásában.

Szexuális problémák

Ha nem megy minden simán, annak testi okai is lehetnek. A tartósan magas vércukorszint rontja az erek rugalmasságát, és ez a hüvelyi régiót is érinti. Az érzőidegeket károsító hatás csökkentheti az orgazmuskészséget. A fokozott fertőzési hajlam: a visszatérő gombás hüvelyfolyás, a gyakrabban előforduló hólyaghurut fizikailag és lelkileg is megnehezíti a szexuális életet. A váratlanul leeső vércukorszint, azaz hipoglikémia esetén azonnal enni vagy inni kell valamit, ami megtörheti az intimitást.

A cukorbetegség esetében a gyógynövények támogatása is hatásos lehet: fekete áfonyából, csalánból, katángkóróból, orbáncfűből és gyermekláncfűből készült gyógyteákat használ a népgyógyászat évtizedek óta a cukorbetegség kezelésére. Ezek együttesét, a Diabess–Györgytea gyógyhatású készítményt, Szabó Gyuri bácsi, a bükki füvesember régi, jól bevált receptjét érdemes kipróbálni naponta 1–2 csészével.

A női hormonháztartást is befolyásolhatja a diabétesz. Cukorbeteg nőknél gyakran mutatható ki alacsony ösztrogénszint, amely csökkentheti a libidót. A hüvely szárazsága fájdalmassá teheti az együttlétet mindkét fél számára. Tanácsoljuk a cukorbeteg nőknek, hogy a vércukor szükséges szinten tartása mellett gondoljanak női hormonháztartásuk működésének természetes támogatására. Ezt megtehetik a Gyuri bácsi-féle Cickafarkfüves teakeverék (Nők teája) segítségével, mert ebben fitoösztrogének, azaz természetes eredetű, a női hormonhoz hasonló hatást kiváltó anyagok vannak.

Emellett a táplálkozással is segíthetik a hormonháztartás egyensúlyának megőrzését: a lenmag, a szója (és általában a hüvelyesek), a földimogyoró, az áfonya és a földieper is tartalmaz fitoösztrogén anyagokat. Ha ezeket – a kiegyensúlyozott táplálkozás részeként – rendszeresen fogyasztjuk, természetes módon, mellékhatások nélkül támogathatjuk a női hormonális rendszert.

A legfontosabb tanács, hogy bármilyen, a szexualitást érintő kérdés esetén a cukorbetegek nőgyógyászukkal, háziorvosukkal is őszintén beszéljenek a témáról, hiszen az eltitkolt problémák maguktól ritkán rendeződnek.

A Diabess-Györgyteáról és a cukorbetegségről további információk találhatók a www.diabess.hu és fb.com/diabesstea oldalakon. (x)

Lopes-Szabó Zsuzsa
fitoterapeuta, gyógynövényszakértő

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!