Keresés
Close this search box.

Hogyan lehetsz fitt és egészséges?

//

A szakmai ajánlás szerint heti 150 perc kardio-, plusz 40-60 perc izomfejlesztő mozgás rendszeres gyakorlása kell minimum ahhoz, hogy fittnek érezhessük magunkat, és megőrizhessük egészségünket. Jó hír, hogy egy friss nemzetközi tanulmány szerint heti egyszeri testmozgásnak nagyobb szerepe van, mint eddig gondoltuk, sőt már az első edzésnek is van egészségvédő hatása.

Hogyan lehetsz fitt és egészséges?

Optimális egészségvédő hatást általában heti 150 perc közepes intenzitású kardiomozgásnak és 2×20-30 perc izomfejlesztő mozgásnak tulajdonítunk. Fontos szabály még, hogy két kardioedzés között nem telhet el 72 óránál több, egy alkalom pedig nem lehet 30 percnél rövidebb.

Ez az ajánlás gyakran elriasztja a kevés szabadidővel rendelkező, korábban nem mozgó, idősebb, esetleg túlsúlyos személyeket. Számunkra jó hír, hogy ennél kevesebb fizikai aktivitás is segíthet megelőzni a krónikus betegségeket.

A Survey of Health, Ageing and Retirement (SHARE) nevű szervezet 16 európai országból gyűjtötte össze 55 000, 50 év feletti személy adatait 2004 és 2013 között. Arról kérdezték a résztvevőket, milyen gyakran és pontosan milyen típusú fizikai aktivitást végeztek, majd egy tesztet töltettek ki velük a krónikus betegségeikről. Ezen belül a szívbetegségek, az agyi érbetegségek, a cukorbetegség és egyes daganatos betegségek előfordulását vizsgálták. Az adatokat elemezve arra a megállapításra jutottak, hogy már heti egy alkalommal végzett testmozgás is csökkentheti a cukorbetegség, a szívbetegség és az agyi érbetegségek kockázatát. Ennek alapján érdemes eloszlatnunk sokak mozgástól való félelmét azzal, hogy kezdetben elég, ha heti egy alkalmat találnak az edzésre. A SHARE kutatás eredményeit érdemes szem előtt tartania elsősorban az idősebb vagy az életmódváltástól némileg tartó személyeknek.

Több mozgással azonban jobb eredmények is elérhetők:

• Az American Journal of Hypertension c. lapban megjelent tanulmány szerint a heti 60-90 perces mozgás hatékonyabban csökkentette a szisztolés vérnyomás értéket (az első értéket), mint heti 30-60 perc edzés.

• Az American Cancer Society a daganatos betegségek megelőzéséhez – különösen a mell-, a vastagbél- és a méhnyálkahártya-daganat esetében – heti 150 perc közepes intenzitású vagy 75 perc közepes-magas intenzitású fizikai aktivitást ajánl.

• Egy 2015-ös tanulmányból, amelyet a Journal of American Medical Association publikált, az derül ki, hogy azoknak, akik heti 150 perc közepes intenzitású mozgást végeztek, 31%-kal csökkent az esélyük az idő előtti elhalálozásra azokhoz képest, akik nem mozogtak. A legnagyobb előnyre azok tettek szert, akik háromszor annyit töltöttek aktívan, mint az ajánlás, vagyis 450 percet mozogtak hetente. Náluk a korai elhalálozás esélye 39%-kal csökkent.

Az életmód orvoslásnak éppen az a lényege, hogy felmérve a páciens adottságait, képességeit, alapállapotát és céljait, megtaláljuk azt a személyre szabott, optimális életmódot, ami egyrészt megelőzi, másrészt gyógyítja a betegségeket. Egy valami azonban biztos: az egészség testmozgás nélkül elképzelhetetlen!

Dr. Babai László
Magyar Életmód Orvostani Társaság elnöke
emot.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!