Keresés
Close this search box.

Hogyan töltsük fel a kisgyermek vitaminraktárait?

//

A kisbabák, gyermekek táplálása kapcsán mindig sarkalatos kérdés a megfelelő vitaminbevitel, de most a hosszú telet követően érdemes még jobban odafigyelnünk erre.

Hogyan töltsük fel a kisgyermek vitaminraktárait?

Vitaminok nagyon sok élelmiszerben – például a gyümölcsökben, zöldségekben, gabonafélékben, olajos magvakban – megtalálhatók. A gyümölcsökben sok a C-vitamin, a gabonafélékben több B-vitamin található, a sütőtök és a spenót remek A-vitamin források, a levélzöldségek, saláták pedig sok folsavat és K-vitamint tartalmaznak. Az E-vitamin pótlására jó választás a dió, földimogyoró vagy a mandula, melyek telítetlen zsírsavakat is tartalmaznak.

Fontos, hogy a kisgyermek ne kapjon nagyon magas rosttartalmú ételeket, mert ezek csökkenthetik az ásványi anyagok – például a vas és a kalcium – felszívódását. A gyógyszertárakban számos gyermekvitamin kapható, melyeket a nagyobb gyermekek esetén bátran alkalmazhatunk. A picik vitaminellátását mindenképpen beszéljük meg a gyermekorvossal.

Kiemelt jelentőségű a D-vitamin pótlása, melyet 1 éves korig naponta adnunk kell, majd 3 éves korig ősztől tavasz végéig, hiszen nyáron a napsütés hatására a szervezetben kellő mennyiségben képződik. (anna.hu)

Dr. Makleit László
belgyógyász, gasztoenterológus szakorvos

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!