Így kezdjen neki a sportnak, ha túlsúlyos

//

Aki már próbált súlyfelesleggel edzeni, az jól tudja, hogy kín és szenvedés ugyanazokat a gyakorlatokat ugyanolyan intenzitással és ismétlésszámmal végezni, ami a karcsúbbaknak jóval könnyebb. Mindez nem csoda, hiszen a molettebb ember mozgása eleve nehézkesebb, s ha mégis megpróbálja követni az edzettebbek és vékonyabbak edzéstervét, akkor nemcsak csalódottá válhat, de akár le is sérülhet.

Így kezdjen neki a sportnak,
ha túlsúlyos

Akár a fittség megőrzése, akár betegségmegelőzés, akár egyes problémák kezelése – pl. IR, cukorbetegség – miatt szánja rá magát az edzésre, túlsúly esetén nagyobb odafigyelésre van szükség. Mégis megéri a fáradtságot, mert a rendszeres mozgással nő a sejtek inzulinérzékenysége, csökken a vércukorszint, valamint erősödik a szív és az immunrendszer is.

Fő a fokozatosság! Kezdetben olyan gyakorlatokat végezzen, melyek nem terhelik túl az ízületeket, megfelelő erre a bicikli vagy az ellipszis, mert nem túl ízületkímélő a futópadon kezdeni az edzést.

Hosszan melegítsen be! Szánjon minimum 5-10 percet erre. Mindig legyen egy kisebb statikus nyújtás a nagyobb izomcsoportokban, majd egy kis keringésfokozás például a biciklin.

Az izomépítést se hanyagolja el! A túlsúlyosak gyakran kerülik a súlyzós izomépítő gyakorlatokat, pedig minél több az izom, annál több kalóriát lehet elégetni. Kezdje a könnyebb súlyokkal!

Ne válassza a könnyebb utat! Ne kényelmesedjen el, erőléte és állóképessége növeléséhez mozgólépcső és lift helyett válassza a lépcsőt, vagy szálljon le kicsit előbb a buszról és gyalogoljon!

Tanácsok az edzőtől: eleinte végezzük a gyakorlatokat könnyített testhelyzetben (pl. fekvőtámasznál a térd lent van a talajon), s a különböző fittness gépeket is testalkattól függetlenül használni tudjuk.

Kitartó, sikeres edzést kívánok!

Pancsó Gergely
személyi edző
Budai Endokrinközpont

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!