Keresés
Close this search box.

5 fontos jel, mely figyelmet érdemel

//

Az előttünk álló meleg, nyári hónapok, a kánikula nemcsak az időseket, de a szív-érrendszeri problémával küzdőket is megterheli. Fontos tudnunk, hogy a szívproblémákra nem csak a jól ismert akut tünetek – erős mellkasi vagy a bal karba sugárzó fájdalom – hívhatják fel a figyelmet. Tekintsük ugyanilyen fontosnak az alábbi 5, kevésbé ismert jelet!

5 fontos jel,
mely figyelmet érdemel

1. Magas vérnyomás

Ne legyintsünk! Igaz ugyan, hogy a magas vérnyomás gyakran nem okoz semmilyen tünetet, ám közben alattomosan növeli a szívinfarktus, a stroke és más szív-érrendszeri betegségek kockázatát. Ha nem csökkentjük az értékeket, szép lassan lerakódások, plakkok alakulhatnak ki az erekben, melyek akadályozzák a véráramlást. Amikor a vérnek folyamatosan „magas fordulaton” kell harcolnia az erekben a továbbjutásért, az nagyon megviseli a szívet. Ennek következménye számos betegség lehet. A probléma ellen a kardiológus elsősorban egy gondosan felépített életmódterápiát javasol, gyógyszeres kezelésre csak akkor lehet szükség, ha ez 3 hónapon belül nem hoz eredményt.

2. Légszomj

Ha a lépcsőzés vagy egy rövidebb futás – például a buszhoz – szokatlanul kimerít, az edzettlenségen túl szívproblémára is gondolhatunk. A terhelésre kialakuló légszomj, fulladás azonban a túlsúly, a dohányzás és az életkor számlájára is írható. Előfordul, hogy allergia vagy asztma okozza a nehézlégzést, ami szintén kezelést igényel. Ha azonban a terhelésre jelentkező fulladás, pihenést követően nem, vagy csak nagyon lassan javul, mielőbbi kardiológiai kivizsgálás és kezelés szükséges, hiszen az állapot egyre súlyosbodhat.

3. Köhögési rohamok

Nem minden gyakori köhögési roham tudható be a megfázásnak. Egyes esetekben a pangásos szívelégtelenség miatt folyadék gyűlhet fel a tüdőben, ami zihálást és köhögést okozhat – az asztma vagy a tüdőbetegség gyanúját keltve. Amikor a szív nem tudja megfelelően pumpálni a vért, az részben az erekben marad, pang, így a folyadék olyan helyeken is felgyülemlik, ahol nem lenne szabad: a májban, a hasban, a lábakban vagy akár a tüdőben is. Ha a köhögés mellé fehér vagy rózsaszín, esetleg véres köpet is társul, mindenképpen ajánlott a kardiológiai kivizsgálás.

4. Szívdobogás-érzés

A pulzusnál a 60-80 közötti érték tekinthető normálisnak, de edzettebb személyeknél ez alacsonyabb is lehet. Az aktivitás, az idegesség és persze a szívproblémák is emelik ezt az értéket. A magas pulzusszám okozta szívdobogásérzés gyakran együtt jár az alacsony vérnyomással.

Szervezetünk okos, kompenzálni próbál: ha a túl alacsony vérnyomás nem tudja elég oxigénhez, tápanyaghoz juttatni a szöveteket, felgyorsul a szívverés, hogy több vér kerülhessen a rendszerbe. A szívritmuszavar is okozhat alacsony vérnyomást, ami viszont magas pulzusszámmal jár. Gyakran épp a gyors szívverés okozza az alacsony vérnyomást.

5. Fogínygyulladás

A fogazat elhanyagolása, az ínygyulladás, a fogínyvérzés útján kórokozók juthatnak a véráramba. Egyes baktériumok a vérlemezkékhez tapadva fokozzák a véralvadás folyamatát, ami vérrögök kialakulásához vezethet. Hogyan lehet ebből szívinfarktus? Az infarktus során a szívizom szöveteit ellátó artériák valamelyike hirtelen elzáródik, megszűnik a szövet oxigénellátása, a szívizomsejtek pusztulnak. Az elzáródás leggyakoribb oka az érelmeszesedés miatti szűkület, s az ott létrejövő vérrög.

Számos szívbetegség tünetek nélkül zajlik, így nem is tudunk róla. Mindenképpen vizsgáltassuk ki magunkat, ha erős szívdobogást, hirtelen bedobbanásokat, kimaradásokat, gyengeséget, tartós kimerültséget, mellkasi szorítást, légszomjat, rendszeres fejfájást, szédülést tapasztalunk. A mai modern műszeres vizsgálatok révén, gyorsan pontos diagnózishoz juthatunk, így még idejében megkezdődhet a kardiológiai kezelés.

Dr. Sztancsik Ilona
kardiológus, aneszteziológus, intenzív terapeuta
kardiokozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!