Keresés
Close this search box.

A kozmetikus tanácsai nyárra

//

Sokat tehetünk bőrünk szépségéért, frissességéért a nyári időszakban is, különösen fontos ez akkor, ha bőrproblémáink vannak. Íme, néhány egyszerű tipp, melynek segítségével a meleg hónapokban is a „legjobb bőrben” lehetünk!

1. Védd magad!

A túl sok és védekezés nélküli napozás, az UV-sugárzás közismerten hozzájárul a ráncok és a barna foltok kialakulásához, kifejezettebbé válásához, ráadásul kiszárítja a bőrt és a hajat is. Ha nem szeretnénk idősebbnek tűnni a korunknál, jobb, ha megfelelő faktorszámú fényvédővel tartózkodunk a napon. Gondoljunk az ajkak és a szem védelmére is! Az arc érzékeny bőrét az erős napsütésben egy széles karimájú kalappal is érdemes árnyékolni.

2. Hidratálj!

A meleg, esetleg az extrém hőség kiszárítja a bőrt, a hidratálás viszonyt szinte védővonalat húz a baktériumok, a napégés és a szennyeződések előtt. Ilyenkor érdemes nem zsíros, hanem víz- vagy gél alapú termékeket használni, amelyek E-vitaminban is gazdagok.

A non-comedogenic feliratot is ajánlatos keresni a termékeken, hiszen ez azt jelenti, hogy nem mitesszerképző, vagyis nem tartalmaz olyan összetevőket, amelyek eltömítenék a pórusokat. Az izzadás és az eltömített pórusok együttesen ugyanis kifejezetten nagy rombolást vihetnek véghez a bőrben. Napfürdőzés után pedig az egész test szomjazik a hidratálás után, érdemes kipróbálni a kifejezetten napozás utánra ajánlott termékeket.

3. Radírozz!

A krémek és a kezelések tiszta bőrön fejtik ki legkönnyebben a hatásukat. Érdemes ezért rendszeresen radírozni, hogy eltávolítsuk az elhalt bőrsejteket, amelyek eltömítik a pórusokat. Az otthoni radírozást azonban nem szabad mindennap alkalmazni, mert a gyakori dörzsölés gyulladáshoz vezethet. Ugyancsak nem ajánlott napozás, úszás, pancsolás előtt radírozni, erre az este a legalkalmasabb időszak.

4. mindig Figyelj a szőrtelenítésre!

Ha lehet, ne közvetlenül a strandolás vagy nyaralás előtt szőrtelenítsünk, egyrészt az esetleges pirosság, gyulladás miatt, másrészt, mert az irritált bőrbe könnyebben bejutnak a kórokozók.

A gyantázásnál arra is érdemes figyelni, hogy a hónaljban és az intim szőrzetnél a szőr növekedése nem olyan egyenletes, illetve a bőr érzékenyebb a fájdalomra.

Érzékeny bőrűek szükség esetén szakembert segítségét is kérhetik.

5. Az ételeddel is tápláld a bőröd!

A kiegyensúlyozott, zöldségekre, gyümölcsökre, teljes kiőrlésű gabonafélékre, fehér húsokra, halakra és magvakra épített étrendbe nyáron érdemes a lehető legtöbb friss, szezonális, nyers zöldfélét, gyümölcsöt bevezetni.

A bőrnek különösen fontos az A-, B-, C- és E-vitamin, barnasága tovább fenntartható a béta-karotin (az A-vitamin előanyaga) segítségével, amit táplálék-kiegészítővel és például sárgarépával is bevihetünk.

+1 Készítsd fel a rozáceás, gyulladásra hajlamos bőrt a nyárra!

A rosaceás bőr vizsgálatánál ki szokott derülni, hogy a bőrön elszaporodtak a szabad szemmel láthatatlan Dermodex folliculorum nevű atkák. Az atka és az Oleronius bacillus szimbiózisban élnek egymással. A bacillus tulajdonképpen „elbújik” az atkán, az atkában, és – egyes kutatások szerint – valójában egy általa termelt molekula a rosacea betegség kiváltója. Két lehetőség van tehát a rosacea oki kezelésére és megelőzésére: vagy a baktériumokat kell elpusztítani, vagy az arc bőrén élő Demodex-populációt kell kontrollálni speciális kozmetikai kezeléssel. Ha a gondos kezelés után a felszabadított bőr szövetei több oxigénhez jutnak, kiküszöbölhetjük a nyári szenzitivitást és a nem kívánt reakciókat. A napozástól még inkább kipirosodó, rosaceás bőrt fontos felkészítenünk a nyári fényterhelésre, ezzel sokat tehetünk az állapotromlás megelőzéséért.

Peterman Krisztina
gyógykozmetikus
dermatica.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!