Keresés
Close this search box.

A modern fogyókúra

//

A túlsúly bizonyítottan az egyik legjelentősebb egészségügyi probléma. A magyar lakosság 60%-át, vagyis tíz emberből hatot közvetlenül érint. Az elhízás következménye olyan betegségek kialakulása, mint az érelmeszesedés, magas vérnyomás, szívinfarktus, az érelzáródások vagy a 2-es típusú cukorbetegség. Statisztikai adatok szerint a dohányzást követően ez a 2. legnagyobb rizikófaktora a civilizációs betegségeknek. Bár az elhízás hátterében lehetnek betegségek, genetikai tényezők, pszichés tényezők, mégis a túlsúly leggyakoribb okozója a helytelen életmód.

A modern fogyókúra

Felesleges kilóinktól úgy szabadulhatunk meg, ha több kalóriát égetünk el, mint amennyit elfogyasztunk.

Rendszeres testmozgással, emelhetjük szervezetünk kalóriaszükségletét, de fontos a fokozatosság elve, mely szerint mindenkinek olyan erősségű aktivitás ajánlott, ami adott pillanatban szervezetének aktuálisan megfelelő. Ne csak a fogyókúra miatt mozogjunk, hiszen rendkívül jó stresszoldó, illetve pezsdítő hatású. A Japán Osaka Dental University Farmakológiai osztályán végzett humán megfigyelési program bizonyította: akár 20 perc erdei séta is hatékonyan oldhatja a stresszt.

Figyeljünk a rendszeres táplálkozásra és arra, hogy mit eszünk. Tarthatunk diétát (elválasztó diéta), vagy böjtöt (szénhidrátböjtöt), de mindig tartsuk szem előtt, hogy szervezetünk éheztetése olyan traumát jelent, aminek hatására a testünk pánikszerű raktározásba kezd.

Sokan keresnek könnyebb utat a kilók leadására fogyasztószerekkel. Nagy figyelmet kapott az ördögnyelvkivonat, ami csökkenti az éhségérzetet, hiszen képes saját méretének kb. százszorosára duzzadni. Méretnövekedés közben a már előemésztett táplálékokat (cukor, szénhidrát, fehérje) magába szívja és gátolja azok felszívódását. Emellett méregtelenítő hatású is: elnyeli a bélben képződő méreganyagokat és segíti azok kiürülését a szervezetből.

Másik sláger a zöld kávé, ami a feketekávé alapanyaga, de ellentétben vele nem pörkölt, égetett formában kerül a fogyasztóhoz, így megőrzi értékes hatóanyagait.

Egyik főbb hatóanyaga a klorogénsav, melynek hatása testzsírcsökkentő, ilyen termékek fogyasztásakor érdemes a klorogénsav-tartalmukat figyelni.

Fontos tudnunk, hogy a testmozgást végző embereknek energiára van szükségük , így az energiamegvonás nem lehet hatékony fogyókúrás módszer. Ha nem sikerül pontosan meghatároznunk kalóriaszükségletünket, a többletkalória először az izomszövetek és a máj elsődleges energiaraktáraiban tárolódik, majd ezeket megtöltve zsírrá kezd alakulni. Mindezt megelőzhetjük a garcinia cambogia növény kivonatának fogyasztásával, ami gátolja a feleslegesen elfogyasztott kalóriák zsírrá alakulását.

Egy másik lehetőség, hogy olyan anyagokat fogyasztunk, melyek az energiaraktárak mozgósítását segítik. Ilyen például az L-karnitin aminosav, amely segíti, hogy a zsírsavak a sejtjeinken belül energiává alakuljanak. Ezáltal nemcsak fogyasztó, de vérzsír és koleszterin-csökkentő hatása is van. Hatékonysága viszont nagyban függ az edzés intenzitásától, minél intenzívebb edzést végzünk, annál több zsírtartalék fog energiává alakulni. (Karnitinhiány esetén csökken a szervezet energiatermelése, a zsírok oxidációja, amit izotóppal megjelölt zsírból származó, kilélegzett szén-dioxid mennyiségének mérésével igazoltak.)

Kutatások szerint a sovány ember teste is rengeteg zsírt tartalmazhat, amit külső szemlélő nem láthat, hiszen belül, a szervek között helyezkedik el. Ennek megfelelően ők is ugyanolyan rizikónak vannak kitéve, mint túlsúlyos embertársaik. Fogyókúrás nézetek szerint a külső zsírok fogyásának alapja a belső szervek között lerakódó zsigeri zsírok mennyiségének csökkentése.

Több mint 8000 féle flavonoid közül tűnt ki az édesgyökérből kivont glabridin, mely a zsírok lebontásáért felelős gének működését segítve serkenti a zsigeri zsírok fogyását, és ezzel a bőralatti zsírok mennyiségének csökkenését is. A legkorszerűbb fogyókúrás készítmények tehát nem csupán az esztétikai szempontokat tartják szem előtt, hanem az egészségünket is megóvják.

Szabó László
hatóanyag-szakértő

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!