A szemed is védd, ne csak a bőröd!

//

Alig kezdődött el a nyár, még csak néhányan vannak túl az első leégésen, szemünket azonban már hónapok óta ostromolja az egyre erősödő UV-sugárzás. A napégés kezelésére kitűnő szerek állnak rendelkezésünkre, ám szemünk károsodását leginkább csak megelőzni tudjuk, visszafordítani sokkal kevésbé.

A szemed is védd, ne csak a bőröd!

Az életünk során összeadódó, szemünket érő UV-sugárzás hatására a károsodás lassan, észrevétlenül halad előre, végül a színlátás vagy az éjszakai látás gyengülése formájában is jelentkezhet. Ha rendszeresen éri sugárzás a szemet, akkor egyéb szemfelszíni elváltozások, például kúszóhártya is kialakulhat. Világszerte közel 20 millió embert érint a szürke hályog, mely a komoly látásromlások mintegy feléért felelős, s bizonyítottan összefügg a napfényhatással. Ugyancsak igazolták, hogy az UV-sugárzás szerepet játszik a retina öregedésében, és a sárgatest sorvadásában, a makula degenerációban, amely 50 éves kor felett kialakuló, jelenleg gyógyíthatatlan, vakságot okozó betegség.

Bizonyos gyógyszerek – például a fogamzásgátlók, a vízhajtók, néhány antibiotikum és egyes nyugtatók – fokozzák a napfény hatására kialakuló szem- vagy látáskárosodás veszélyét. Ezek szedése esetén fokozott szemvédelem szükséges!

Szintén veszélyeztetettek a bármilyen típusú szemműtéten átesett páciensek, a szürke hályoggal vagy sárgatest sorvadással élő betegek, illetve a gyermekek. Érdemes már a babákat hozzászoktatni a napszemüveghez, mivel az ő szemlencséjük még nem képes annyi UV-sugárzás kiszűrésére.

Még fátyolfelhős időben is hordjunk jó minőségű napszemüveget. Tévhit, hogy a sötétebb lencse jobban véd, sőt hatására jobban kitágul a pupilla, így több UV-sugár jut a szembe.

Különösen a gyerekek élik át gyakran, főként nyáron, strandolás után a kötőhártya-gyulladás kellemetlenségeit. A panaszokat sokféle ok kiválthatja: huzat, erős napfény, allergia, idegen anyag szembe kerülése, például por, a homokozó homokja, a szem dörzsölésekor vagy a strand, uszoda vizéből bekerült szennyeződés, baktérium, vírus stb. A fertőzést tehát – főként gyermekek esetében – nem könnyű kivédeni, de a kezelésére ma már igen hatékony készítmények állnak rendelkezésre.

Dr. Tóth Eszter
szemész szakorvos
oxygenmedical.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!