Keresés
Close this search box.

Gluténérzékeny a családban

//

Nem könnyű a háziasszony dolga, ha valamelyik családtagról kiderül, hogy gluténérzékeny. Emiatt az egész családot nem tilthatjuk el a gluténtartalmú ételektől, viszont az érintettnek élethosszig gluténmentes étkezést kell tartania. Érdemes átgondolnunk, milyen plusz feladatokat jelent ez esetben a bevásárlás, a főzés, a konyhai eszközök használata és az alapanyagok megfelelő tárolása.

Gluténérzékeny a családban

A gluténmentes étkezésben nincs helye a búza, árpa és rozs fogyasztásának. Gyakori kérdés, hogy bizonyos ősgabonák, vagy a tönkölybúza, a durum, esetleg a teljes kiőrlésű változatok fogyaszthatók-e. A válasz egyértelműen nem, nincs olyan formája a búzának, mely egy cöliákiás étrendjébe beleférne.

A zabot viszont sok cöliákiás jól tolerálja. Számos kedvező tulajdonsága miatt kipróbálását – először csak kis mennyiségben – mindenképp javasolni szoktam. A gluténmentes étkezés gyakran rostszegény, ha csak a hagyományos gluténmentes liszteket (kukorica, rizs, burgonyakeményítő stb.) használjuk, ezért is előnyös a magasabb rosttartalmú zab rendszeres fogyasztása. Figyeljünk rá, hogy csak garantáltan gluténmentes zabot, zablisztet vagy zabpelyhet vásároljunk, hogy ne legyen más gabonákkal szennyezve!

Milyen köretet ehetünk? – A gluténmentes étkezésben gyakran használt köret a burgonya és a rizs, de a rosttartalom növelése érdekében javasolt más gluténmentes alapanyagokat is kipróbálni: quinoa, köles, hajdina, amaránt, de párolt káposzta és saláta is fogyasztható, gluténmentes fűszerekkel készítve. Kerülendő azonban a gersli (árpagyöngy), illetve a bulgur, mellyel „törökrizs” néven is találkozhatunk, pedig valójában búzából készült, ugyanúgy, mint a kuszkusz.

Ne vásároljunk rutinból! – Mindig nézzük meg az összetevőket, mivel még olyan termékek is tartalmazhatnak glutént, mint a felvágottak, májkrémek, ízesített joghurtok vagy akár a fagyasztott burgonya.

Alapanyagok tárolása – A gluténérzékeny családtag miatt változtatnunk kell a konyhai tárolási szokásainkon is. Tartsuk elkülönítve, külön szekrényben vagy a gluténtartalmú alapanyagok felett, külön polcon a gluténmentes termékeket, hogy azok a levegőből se szennyeződhessenek. A hűtőben is tároljuk külön polcon, vagy címkézzük fel a gluténmentes ételeket!

Sütés, főzés, konyhai eszközök – A konyhai eszközöket javasolt nagyon alaposan megtisztítani, átmosni a glutén tartalmú és a gluténmentes ételkészítés között.

Kivételt képeznek a fa eszközök – például a vágódeszka, fakanál, sodrófa –, ezeket nem tudjuk tökéletesen megtisztítani, emiatt mindenből kettőre lesz szükségünk. Címkézzük fel a gluténmenteseket, nehogy összekeverjük őket! Az olcsóbb eszközökből szintén tarthatunk kettőt, a „gluténmenteset” megjelölve, elkülönítve.

Mindez elsőre bonyolultnak tűnhet, de ha már kialakítottuk e téren is a konyhai gyakorlatot, látni fogjuk, hogy minden megoldható, pláne, ha családtagunk egészsége és biztonsága a tét.

Varga Dóra
dietetikus
allergiakozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!