Keresés
Close this search box.

Hogyan nyaraljunk bőrproblémákkal?

//

A Holt-tenger partját a bőrbetegek, főként a pikkelysömörös betegek Mekkájaként is emlegetik. A valóság azonban az, hogy itt sem önmagában a tengervíz magas sótartalma felel a tünetek enyhüléséért. A tévhitek eloszlatásához érdemes áttekintenünk milyen tényezők járulnak hozzá a javuláshoz.

Hogyan nyaraljunk bőrproblémákkal?

A pikkelysömör vörös, hámló plakkokkal jelentkező krónikus bőrbetegség. A tünetek a teljes testen előfordulhatnak, de főként a hajas fejbőr, a térd, a könyök és a körmök érintettek.

Ma már tudjuk, hogy az állapot javulásához a tengervíz mellett a napsugárzás jótékony hatása is szükséges, vagyis a kettő együtt hozhat eredményt.

Újabb kutatások azt mutatják, hogy a Holt-tengernél az UV-sugárzás speciális összetétele is hozzájárul a tünetek csökkenéséhez. Ebben szerepe van a terület tengerszinthez képest alacsony fekvésének, illetve a tenger feletti páratartalom miatt itt a direkt UV-sugárzás is kisebb. Emiatt ezen a területen úgy napozhatunk, mintha árnyékban lennénk.

A napfény bizonyítottan csökkenti a pikkelysömörös panaszokat. A betegek kezelésében gyakran használunk UV-fényt, azonban a terápia szigorúan ellenőrzött körülmények mellett a megfelelő dózist alkalmazva történik. Ha a beteg kifekszik a napra, nem tudhatja, mennyi UV-sugárzás éri a bőrét. Ne feledkezzünk meg ezért a fényvédelemről, ha a szabadban tartózkodunk! Ennek elmulasztásával a bőr daganatos megbetegedésének kockázatát is növeljük, ráadásul már egy enyhébb fokú leégés is a tünetek fokozódásához vezethet. Érdemes szakember tanácsát kérni a megfelelő készítmény kiválasztásához, mert léteznek speciális, érzékeny bőrűek számára kifejlesztett termékek is.

A pszichés tényezők orvosilag is igazoltan fontos szerepet játszanak a tünetek súlyosbodásában. A stressz provokáló szerepe is közismert. A mindennapokban stresszkezelő technikák alkalmazásával és rendszeres sportolással csökkenthetjük a negatív érzelmek káros hatásait.

Éppen ezért tervezzünk rohanás helyett kényelmes nyaralást időnkénti pihenőkkel, kikapcsolódással, esetleg gyógyfürdővel, és a késő délutáni órákban óvatos napozással, mely általában kedvezően befolyásolja a tüneteket.

Dr. Garaczi Edina
bőrgyógyász-allergológus szakorvos
allergiakozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!