Keresés
Close this search box.

Jaj! Megcsípett!

//

A nyári időszakban nyaralás, kirándulás közben, több időt töltünk a természetben, emiatt fokozottan ügyelnünk kell a csípések elkerülésére, megelőzésére. Csípést okozhat szúnyog, darázs, méh, bögöly, pók, hangya, kullancs vagy medúza. Figyeljünk a gyermekekre, mivel ők – megfelelő ismeretek hiányában – fokozott veszélynek vannak kitéve!

Csípés esetén normális reakciónak tekinthető a helyi fájdalom, vörös duzzanat, esetleg viszketés.

Az évek során elszenvedett méh- és darázscsípésekre többféle módon reagálhat a szervezet. Előfordul, hogy már az első csípésnél tünetek jelentkeznek, s van, hogy csak a sokadik csípés után jelentkezik allergia. Intő jel lehet, ha a csípés helyén több napon át vörös, viszkető, nagyméretű duzzanatot tapasztalunk. Az allergiás válaszreakciónál az egész testre kiterjedő viszketés, csalánkiütés és vizenyő is jelentkezhet, súlyos esetben pedig szapora szívverés, vérnyomásesés, zavartság, hányás, hasmenés, eszméletvesztés, sokk alakulhat ki. Ilyenkor azonnal hívjunk orvost, mentőt, mivel 10 percen belül eszméletvesztés, szívleállás is bekövetkezhet!

Súlyos allergia esetén tehát, soha nem szabad egyedül túrázni, vitorlázni, úszni, s legyen mindig kéznél adrenalin injekció!

Csípés esetén azonnal távolítsuk el az esetleg benn maradt fullánkot, de ne nyomjuk össze, inkább kaparjuk ki körömmel. Helyét fertőtlenítsük és hűsítsük jéggel, hideg borogatással, nyugtató hatású krémmel. Legyen készenlétben kalcium pezsgőtabletta és antihisztamin tabletta, mely a nem allergiásoknak is enyhülést hoz.

Megelőzésként tartsunk be néhány fontos szabályt:

Dr. Pálffy Márta
allergológus szakorvos
allergiakozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!