Keresés
Close this search box.

Készüljünk fel időben a családi nyaralásra!

//

Sokan túl vannak már az első babás nyaraláson, s idén felkészülten várják a nyári szabadság napjait. Ám vannak, akik ezen a nyáron kelnek először útra kisgyermekkel, nem árt tehát megfogadniuk néhány fontos tanácsot.

A nyári utazások során ugyanis előfordulhat emésztési panasz, hasmenés. A szennyezett étel vagy ivóvíz mellett a nem jól megmosott gyümölcs, zöldség, félig átsült hús, hal vagy a tejtermékek, esetleg pusztán a számunkra szokatlan ételek fogyasztása is okozhat panaszt. Ugyancsak kiváltó ok lehet többféle mikroorganizmus (pl. baktériumok, vírusok, élősködők).

Ilyen esetben hagyjuk kiürülni a kóros béltartalmat, diétázzunk, fogyasszunk könnyű ételeket, pótoljuk a szervezet folyadék- és elektrolit veszteségét. A gyógyszertárban kaphatók elektrolitkészítmények, de megfelel a tea, ásványvíz és limonádé is. A reszelt alma például – pektintartalmának köszönhetően – gyulladáscsökkentő hatású, és segít kiüríteni a szervezetből a toxikus anyagokat.

Ha a makacs hasmenés 2 napnál tovább tart, esetleg hőemelkedés, láz, gyomorfájdalmak, fejfájás, hidegrázás is társul hozzá, forduljunk orvoshoz. Kisgyermekeknél azonban ne várjunk napokig, ha a hasmenés nagyon intenzív, vagy mellette hányás is jelentkezik, akár kórházi kezelésre, infúzió adására is szükség lehet a kiszáradás megelőzésére.

Gyerekeknél káros a koplaltatás, és a hasfogók használata sem tanácsos. Fontos szerep jut azonban a probiotikus készítményeknek mind a megelőzés, mind a bélflóra helyreállítása terén – ezért feltétlenül tegyünk az úticsomagba! Bizonyítottan preventív hatása van ugyanakkor az utazás előtt kúraszerűen, néhány hónapig szedett probiotikumoknak, különösen gyermekek esetében.

Dr. Polgár Marianne
gyermek-gasztorenterológus szakorvos
allergiaközpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!