Keresés
Close this search box.

Miért lesz herpeszem napozás után?

//

A magyar felnőtt lakosság kb. 30-40%-a hordozza a herpesz vírus valamely fajtáját. Az első fertőzés általában még gyermekkorban történik, ezt követően a vírus az idegsejtekben lappang, s egyénenként eltérő gyakorisággal, többféle okból is aktiválódhat.

Miért lesz herpeszem napozás után?

Diákoknak vizsgaidőszak, a munkahelyeken a szabadságok előtti hajrá, mely sokakat folyamatos stresszben tart. Ehhez adódik hozzá az egyre erősebb napsugárzás, az eredmény pedig – az arra érzékenyeknél – a szájat, arcot elcsúfító, fájdalmas herpesz.

A kellemetlen, fájdalmas hólyagok megjelenését általában megelőzi valamilyen esemény, amely az immunrendszer átmeneti gyengülését idézi elő. Ilyen lehet egy erősebb fertőzés, meghűlés, lázzal járó betegség, gyomorrontás, erős stressz, testi-lelki trauma, túlfeszített munka vagy sportteljesítmény, amely feszültséget és kimerültséget okozott, esetenként a menstruáció, illetve különböző hormonális változások is kiválthatják, nyáron pedig napozás, leégés, önmagában az erős napfény is a vírus aktivizálódását idézheti elő.

A patikákban és bioboltokban ma már számos herpesz elleni, vírusölő készítmény kapható, de kezdetben, gyorssegélyként jegeléssel is próbálkozhatunk. Törekedjünk a stresszhelyzetek mielőbbi megszűntetésére, a pihenésre, elegendő alvásra, testi-lelki egyensúlyunk visszanyerésére és az immunvédekezés mielőbbi helyreállítására. Napi 2000 mg C-vitamin akár megelőzésként, akár a kialakult hólyagok gyógyulási idejének lerövidítésére elegendőnek bizonyul. Jótékony hatásúak a bioflavonoidok is, napi 1000 mg mennyiségben. Klinikai tanulmányok szerint az orálisan szedett cinkkel (napi 50 mg) csökkenthető a herpesz gyakorisága, a jelentkező tünetek mértéke és lefolyásának hossza.

Kerüljük az argininban gazdag ételeket (csokoládé, mogyoró, mandula, diófélék), és fogyasszunk minél több lizin tartalmú ételt (zöldségek, hüvelyesek, halak, baromfi). Kutatások bizonyították a lizin vírusölő és az arginin működését gátló hatását. A herpesz vírus szaporodását, a hólyagok kialakulását ugyanis akadályozza az arginin alacsony és a lizin magas szintje a szervezetben.

Forrás: ParaMedica EgészségMagazin

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!