Keresés
Close this search box.

Pancsolás = felfázás?

//

A nyári strandolások, fürdőzések kapcsán, rendkívül sok nő tapasztal ún. felfázásos tüneteket. Ezekért valójában a hólyagba bejutott kórokozók felelősek, melyek jórészt a vizekben élnek. Mit tehetünk a megelőzés, illetve a gyors gyógyulás érdekében?

Pancsolás = felfázás?

Rendszeres, görcsös vizelési inger vizelet nélkül, illetve csak pár csepp ürül, erős égő, szúró fájdalom kíséretében. A statisztikák szerint a nők közel 80%-a élete során legalább egyszer megtapasztalja e fájdalmas tüneteket, melyek a húgyhólyag-gyulladást jellemzik. Aki egyszer már átesett rajta, sajnos számíthat a kiújulásra, különösen, ha más rizikótényezők is hajlamosítanak a fertőzésre. Ilyenek bizonyos hormonális tényezők – a fogamzásgátlók szedése, illetve a menopauza időszaka –, valamint a különböző eredetű nőgyógyászati, kismedencei gyulladások, továbbá a gyakori partnerváltás, a szexuális kapcsolat óvszerhasználat nélkül.

Oki terápiaként húgyúti fertőtlenítők és egyszerűbb esetben 1-2 napig antibiotikum tartalmú granulátum adagolása javasolt. Súlyosabb vagy visszatérő fertőzések, gyulladások esetén széles spektrumú antibiotikum adását kezdjük, melyet a kórokozó érzékenységének megfelelően választunk ki.

Emellett nagyon fontos a bő folyadékbevitel, melynek hatására hígul a vizelet, így csökken a baktériumok koncentrációja is.

Tüneti terápiaként non-szteroid gyulladáscsökkentők, fájdalomcsillapítók szedése, és gyógyteák (pl. csalán és cickafarkfű) fogyasztása is sokat segíthet. A fertőzések megelőzésére a bő folyadékbevitel mellett törekedni kell, hogy a hólyagból minden vizelet kiürüljön. A panaszok kiújulását megelőzendő kezeltessük a társuló nőgyógyászati, kismedencei gyulladásokat is. Arra érzékenyek kerüljék a lábról való felfázást, hideg kövön mezítláb járást és a hideg vízben fürdőzést, ami rontja a kismedencei keringést, s így a baktériumok szaporodásával szembeni ellenálló képességet is.

Dr. Szűcs László
urológus szakorvos
oxygenmedical.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!