Sportsérülések, sportártalmak megelőzése és kezelése

//

A sportsérülés és a sportártalom igen eltérő fogalmak, s a megelőzés és kezelés során is gyakran más feladatot jelentenek. Tekintsük át röviden, mi mindenre kell gondolnunk a megelőzés és kezelés során, hogy mielőbbi állapotjavulást érhessünk el!

Több struktúrát is érinthetnek, így az izmokat, az inakat, szalagokat, az ízületeket, az ízületi tokokat és a csontokat. Bár a kialakuló fájdalom a továbbiakban negatívan befolyásolja a teljesítményt, viszont fontos védő funkciója van, hiszen azt a tevékenységet korlátozza, ami miatt tovább erősödne a fájdalom.

A megelőzés terén egyik legfontosabb szabály a fokozatosság, feltétlenül be kell tartani az ún. „10% elvét”. Eszerint hetente csak egy tizedével lehet fokozni az edzésterhelést, az intenzitást és az időt.

Edzéstervezéskor nemcsak az adott – sérülésveszélynek kitett – struktúrát kell szem előtt tartani, de figyelembe kell venni többek közt a sportoló testsúlyát, szívritmusát és alvásának minőségét is.

Bármilyen gyors változás áll be ezekben az értékekben, az figyelmeztető jel lehet, hogy túl gyors, túl magas a terhelés, a stressz-szint.

Emiatt megnövekedhet a sérülésveszély is, amelynek szempontjából a legjelentősebb rizikófaktor egy előző sérülés, de ugyancsak veszélyeztető tényező például a túledzettség, a szorongás, az alvászavar, a rossz edzésmódszer, esetleg a nem megfelelő sportcipő.

A terápiás módszerek közül konzervatív kezelésként említést érdemel a fájdalomcsillapítók és gyulladáscsökkentők adagolása, míg strukturális kezelésként például a porcmátrix alkotó elemeinek adagolása – többek között hialuronsav vagy orvosi kollagén injekcióval.

A sportsérülések, ártalmak kezelésekor nemcsak a sérült struktúrát kell helyreállítani, de foglalkozni kell a sérült sportoló pszichéjével és szociális környezetével is, hiszen csak így lehet tartós eredményt elérni.

Dr. Páll Zoltán
sebész, traumatológus, sportorvos
fajdalomkozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!