Keresés
Close this search box.

Szieszta

//

A délutáni szieszta jól bevált szokás a mediterrán országokban: az ebédet követő időszakban elcsendesül a város, az emberek elvonulnak, pihennek. E szokás kialakulásában természetesen szerepe van ezen országok éghajlati viszonyainak, a déli hőségnek is. Nem véletlen, hogy elsősorban a nyári kánikula idején vágyunk mi is egy kis sziesztára.

Szieszta

Délutáni szunyókálás – nemcsak gyerekeknek

Ha túl rövid az éjszaka

Gyakori probléma, hogy rosszul és keveset alszunk. Habár az egyéni alvásigények eltérőek lehetnek, azért általánosságban elmondhatjuk, hogy huzamosabb időn keresztül, napi 5-6 óra alvás nem elég ahhoz, hogy napközben jól teljesítsünk. Ha nem orvosi kezelést igénylő alvászavarok állnak a kialvatlanság hátterében, hanem folyamatos időhiányban szenvedünk, és emiatt rövidül meg az éjszakai alvásidő, akkor a napközbeni szunyókálás hasznos lehet – feltéve, hogy van erre időnk és módunk.

A kevesebb néha több

Fontos azonban mértéket tartanunk, mert a túl hosszúra sikeredett napközbeni alvással sajnos épp ellenkező hatást érünk el.

Ha a tervezett szundítás másfél óránál továbbra nyúlik, szinte biztos, hogy még fáradtabbak, nyúzottabbak leszünk utána. Napi 15-20 perc az, amit érdemes délutáni szundításra fordítanunk.

Érdekesség, hogy az alvásidő hossza szerint frissülnek fel egyes képességeink is:

Kutatások igazolják, hogy frissítő hatása mellett a napközbeni pihenés a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát és a stresszt is képes csökkenteni.

Szundi-kisokos

Ha jól esik és lehetőségünk van rá, kialakíthatunk egy olyan napirendet, amelyben a pihenés minden nap megközelítőleg azonos időpontra esik. Célszerű ezt a nap közepére, 13 és 15 óra közé tenni. Használjuk a telefon ébresztőjét, hogy szunyókálás közben ne fél szemmel az órát figyeljük, ha nem szeretnénk elaludni. Ha tudjuk, hogy 30 percünk van pihenésre, akkor eszerint állítsuk be az ébresztőt, így biztosan nem nyúlik a tervezettnél hosszabbra a pihenő.

Jó, ha erre az időre a fényt kizárjuk. Sötétben gyorsabb és pihentetőbb az alvás, erre a célra egy szemfedő is megfelel.

Alvás közben a testhőmérsékletünk csökken, ezért szunyókálás alatt takarózzunk be egy vékony pléddel!

Ne feledjük azonban, hogy a napközbeni aluszékonyságnak, álmosságnak nem kizárólag az éjszakai alváshiány, hanem egyes betegségek és a nem megfelelő alvásminőség is lehet az oka! Ha tehát rendszeresen vágyunk a napközbeni alvásra, feltétlenül vizsgáltassuk ki magunkat, keressünk fel alvásspecialista szakembert, aki eldönti, nem kóros folyamat áll-e a tünetek hátterében!

Dr. Vida Zsuzsanna
neurológus, szomnológus főorvos
sleepcenter.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!