A lisztérzékenység szűrővizsgálata

//

A coeliákia – lisztérzékenység – bizonyos genetikai adottság mellett veleszületett, az egész szervezetet érintő, a sikér (glutén) által provokált autoimmun betegség, mely kezelés nélkül további autoimmun betegségek kialakulásához vezethet.

A lisztérzékenység szűrővizsgálata

„Csipkerózsika program”

A lisztérzékenység klasszikus formájában már gyermekkorban jelentkezhetnek a tünetek: krónikus hasmenés, puffadás, vérszegénység, súlymegállás vagy -csökkenés stb.

A coeliákia felnőttkorban rendkívül változatos formában jelentkezik. A legtöbb panasz a felszívódási zavarból adódik, de a betegek jelentős részében egyéb szervi érintettség – például pajzsmirigy, nőgyógyászat, neurológia – tünetei is jelentkeznek.

A betegség és a tünetek sokszínűsége miatt a diagnózis felállítása nem egyszerű. A fel nem ismert vagy nem megfelelően kezelt coeliákia hosszú távon további komoly szövődmények, autoimmun betegségek kialakulásához vezethet. Emiatt a hazai egészségpolitikában és egészségügyben a jelenleginél lényegesen nagyobb figyelmet érdemel.

Magyarországon először Jász-Nagykun-Szolnok megyében történt teljes populációt felölelő szűrővizsgálat (2005) a 6 éves korosztályban (Dr. Korponay Szabó Ilma és munkatársai, British Medical Journal 2007).

A vizsgáltak körében az előfordulási gyakoriság 1:65. A program sikerességének köszönhetően az országban azóta már több helyen végzik rendszeresen a szűréseket. A vizsgálatot általában az önkormányzatok finanszírozzák.

A gyorsteszthez egy csepp vér elegendő, melyet miniatűr, egyszer használatos eszközzel ujjbegyből vesznek, s az eredmény 5-10 perc alatt elkészül. Pozitív helyszíni eredmény esetén a háziorvos a gyermeket a megyei gasztroenterológus szakorvoshoz irányítja.

A felismert coeliákia nyomán megkezdett gluténmentes diéta eredményeként javul az életminőség, a társuló betegségek tünetei enyhülnek, és életre szóló diétával a szövődmények is elkerülhetők.

Dr. Szabados Katalin
gasztroenterológus szakorvos

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!