Keresés
Close this search box.

Allergia, megfázás vagy valami más?

//

Épp most járunk a parlagfű allergiás időszak közepén, ami sokak számára okoz kellemetlen tüneteket, így nem is gondolunk rá, hogy a tartós orrdugulás hátterében más okok is állhatnak. Nem csoda tehát, ha a megfázás, nátha tünetei – megfelelő kezelés hiányában –nem múlnak el a parlagfű pollenszórásának végével.

Allergia, megfázás
vagy valami más?

Ha az ok: allergia

Általánosságban a pollenallergiás tünetek az allergén növény pollenszórásának idején jelentkeznek, majd ezt követően elmúlnak. Az orrdugulás mellett allergiára utal, ha egyidejűleg orr-, szem- vagy torokviszketés, orrfolyás, tüsszögés is jelentkezik. Visszatérő panaszok esetén megfigyelhető, hogy a tünetek a következő év azonos időszakában kiújulnak.

Krónikus orrmelléküreg-gyulladás

Krónikus rhinosinusitisről (CRS), vagy közismertebb nevén idült orrmelléküreg-gyulladásról akkor beszélünk, ha az orr és az arcüreg nyálkahártyája – évszaktól függetlenül – 12 hétnél hosszabb ideig tartó gyulladásban van. A gyulladás miatt a nyálkahártya beduzzad, így a beteg orron keresztül nem kap rendesen levegőt. Az orrdugulás mellett fejfájás, orrfolyás, szagláscsökkenés is kialakulhat, de jelentkezhet köhögés és torokfájás is.

Reflux?

Az elhúzódó és nehezen kezelhető, a felnőtt lakosság 15%-át érintő krónikus orrmelléküreg-gyulladás kialakulásában szerepet játszhat a mára népbetegséggé vált gyomorégés, reflux is, melynek gyakran az orrdugulás az egyetlen tünete. Ilyen rejtett reflux esetén előfordul, hogy a gyomorfájással, mellkasi égő érzéssel járó tipikus tünetek nem is jelentkeznek, csak a fül-orr-gégészeti panaszok hívják fel a figyelmet a betegségre. Ez esetben komplex kezelésre van szükség, hiszen csak a kiváltó ok, a gyomorsav nyelőcső felé visszaáramlásának megszüntetése hoz enyhülést a panaszra.

Dr. Augusztinovicz Mónika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
fulorrgegekozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!